Terve.fi

Onko yrteistä apua virtsankarkailuun?

Onko yrteistä apua virtsankarkailuun?
Virtsankarkailuun tarkoitetuista yrttihoidoista on hyvin vähän tutkittua tietoa, mutta osa niistä saattaa kuitenkin toimia.
Julkaistu: 27.1.2016

Jos lääketieteelliset keinot virtsankarkailun hoitoon eivät ole auttaneet, luonnonmukaiset menetelmät saattavat kuulostaa houkuttelevilta. Lääkäri Bilal Chughtain mukaan erilaiset yrttihoidot voivat kiinnostaa myös siksi, että lääketieteellisistä hoidoista on tullut potilaalle ikäviä sivuvaikutuksia, kertoo WebMD.com.

Asiantuntijoiden mukaan ei ole kuitenkaan varmaa, onko yrteistä apua virtsankarkailuun. Aiheesta on olemassa hyvin vähän tieteellisiä tutkimuksia, eivätkä lääkärit osaa sen takia sanoa, toimivatko nämä luonnolliset hoitokeinot.

Chughtai, joka on tutkinut yrttien vaikutusta virtsateihin, on samaa mieltä. Hänen mukaansa toistaiseksi tiedetään hyvin vähän siitä, kuinka paljon yrtit vaikuttavat yliaktiivisen rakon toimintaan. Tästä huolimatta markkinoilla on tarjolla useita virtsankarkailun hoitoon tarkoitettuja yrttejä. Alle on listattu niistä viisi yleisintä.

1. Gosha-jinki-gan

Tämä kymmenen eri yrtin sekoitus on yksi tutkituimmista tuotteista. Japanilaiset tutkijat havaitsivat, että kun sekoitusta käytti päivittäin kahdeksan viikon ajan, vessassa käyminen väheni. Muissa tutkimuksissa on vahvistettu yrttisekoituksen vähentävän tarvetta käydä vessassa ja auttavan virtsankarkailun hoidossa. Chughtain mukaan yrtti saattaa toimia niin, että pysäyttää virtsarakkoon kulkeutuvat hermosignaalit.

2. Hachi-mi-jio-gan

Tämäkin on yrittisekoitus, johon kuuluu kahdeksaa eri yrttiä. Japanilaisen eläintutkimuksen mukaan se helpottaa virtsarakon lihasten supistuksia.

3. Buchu (Barosma betulina)

Tätä yrttiä kasvaa Etelä-Afrikan vuorilla, ja sitä on käytetty lääkkeenä jo 1600-luvusta asti. Se hoitaa muun muassa yskää, munuaistulehduksia, vatsakipua ja virtsankarkailua.

4. Kierumatara

Kierumatarasta keitetään yleensä teetä, josta on apua virtsankarkailuun. Tieteellistä tutkimusta yrtin tehokkuudesta ei ole, mutta Chughtai kertoo monien uskovan, että kierumataratee rauhoittaa virtsarakkoa.

5. Korte

Kortteessa on runsaasti antioksidantteja, joiden uskotaan suojaavan virtsarakkoon kohdistuvilta, ikääntymisen aiheuttamilta muutoksilta. Iän myötä rakon kudokset kärsivät, ja kortteen arvellaan hidastavan tätä prosessia. Vaikutuksia on kuitenkin tutkittu hyvin vähän.

Ennen yrttien käyttämistä

Luonnonmukainen yrittihoito kuulostaa turvalliselta, mutta Chughtain mukaan se ei välttämättä ole sitä. Näitä tuotteita ei kontrolloida samalla tavalla kuin muita lääkkeitä, joten niiden turvallisuudesta ei ole välttämättä minkäänlaista tietoa.

Jos siis aiot kokeilla yrittihoitoa, keskustele asiasta aina ensin lääkärisi kanssa.

Lähde: WebMD.com

Kommentoi »