Lantionpohjan lihasten kokonaisvaltainen kuntouttaminen voi tuoda avun, kun lievitetään naisten virtsankarkailua ja muita lantionpohjan ongelmia, kertoo yhdysvaltalaistutkimus.
- Lantionpohjan kuntoutus auttaa tehokkaasti naisia selviytymään lantionpohjan ongelmista joko ilman lääkkeitä tai pieneen lääkitykseen yhdistettynä, sanoo Julie Starr, yksi tutkimuksen tekijöistä, Missourin yliopiston tiedotteessa.
Tutkimuksessa analysoitiin 778 lantionpohjan ongelmista kärsivän naisen tiedot. Heitä kuntoutettiin laajasti, ja muun muassa näitä keinoja käytettiin:
- Lantionpohjan lihasharjoitteiden tekeminen.
- Kontaktit ammattilaiseen, joka tarjoaa biopalautetta ja sähköstimulaatiohoitoa. Suomessa näitä hoitoja voivat antaa fysioterapeutit. Terveyskirjaston mukaan joissain tapauksissa biopalaute- ja sähköstimulaatiolaitteita voi saada myös lainaksi tai vuokrata omaan kotiin.
- Oman käytöksen muovaaminen ja joissain tapauksissa esimerkiksi ummetuksen helpottaminen.
Käytössä virtsankarkailua helpottamaan ja yhdyntäkipuja lievittämään oli e-stim therapy, sähköstimulaatiohoito: hoidossa käytetään emättimeen asetettavaa stimulaattoria, joka lähettää elektronisia impulsseja rentouttamaan lantionpohjan lihaksia.
Suomalaisessa naisten virtsankarkailun Käypä hoito -suosituksessa sanotaan, että emättimen kautta annettu häpyhermon sähköstimulaatiohoito auttaa ilmeisesti pakkovirtsankarkailussa muttei nähtävästi ole vaikuttavaa hoitoa ponnistusinkontinenssissa. Pakkoinkontinenssista kärsivä joutuu käymään usein hyvin tiheästi vessassa, ja ponnistusinkontinenssissa taas virtsaa karkailee esimerkiksi aivastaessa tai urheillessa.
Starr taas sanoo Missourin yliopiston tiedotteessa, että monet naiset pystyvät lantionpohjan kuntoutuksen jälkeen lopettamaan virtsankarkailulääkityksensä. Hän suosittelee lantionpohjan terveyden ylläpitämiseen, että naiset tekisivät lantionpohjan lihasharjoituksia kahdesta kolmeen kertaa päivässä.
Tutkimus: Starr, Julie A., Drobnis, Erma; Lenger, Stacy; Parrot, Jessica; Barrier, Breton ; Foster, Raymond: Outcomes of a Comprehensive Nonsurgical Approach to Pelvic Floor Regabilitation for Urinary Symptoms, Defecatory Dysfunction, and Pelvic Pain. Female Pelvic Medicine & Reconstructive Surgery. September/October 2013 – Volume 19 – Issue 5 – p 260-265. doi: 10.1097/SPV.0b013e31829cbb9b
Lähteet:
Female Pelvic Medicine & Reconstructive Surgery,
University of Missouri: tiedote 9.1.2014,