Puuro on hyvä ravintokuitujen lähde. Mutta miten puuro kannattaa nauttia?
– Ei ole väliä, syökö puuron raakana vai kypsennettynä. Kuumentaminen voi tuhota joitakin vitamiineja, mutta vitamiinihävikin merkitys on pieni, toteaa elintarviketieteen lisensiaatti Eeva Voutilainen Helsingin yliopistosta.
Täysjyväviljat sisältävät fytaattia. Se sitoo kivennäisaineita, kuten rautaa ja kalsiumia, imeytymättömään muotoon. Tällöin ne eivät pääse imeytymään elimistöön.
– Fytaatti hajoaa liottamalla. Myös keitetyn puuron hiutaleita kannattaa liottaa yön yli ennen kypsentämistä.
Jotta kivennäisaineet imeytyisivät parhaiten, hiutaleet kannattaa liottaa maidon, jogurtin tai soijamaidon sijaan marjojen mehussa. C-vitamiini tehostaa raudan imeytymistä.
– Kumpi tahansa, tuorepuuro tai keitetty puuro, on hyvä aloitus päivälle. Puuron ravintokuidut nostavat verensokeria tasaisesti, ja vireystaso pysyy pitkään hyvänä.
Lue myös: