Terveys

Onko puuro terveellisempää raakana vai keitettynä?

Tuorepuuro on trendikkään valinta. Onko se terveellisempää kuin keitetty puuro?

Kuvat iStock
22.7.2016

Puuro on hyvä ravinto­kuitujen lähde. Mutta miten ­puuro kannattaa nauttia?

– Ei ole väliä, syökö puuron ­raakana vai kypsennettynä. Kuumentaminen voi tuhota joitakin ­vitamiineja, mutta vitamiinihävikin merkitys on pieni, toteaa elintarviketieteen lisensiaatti ­Eeva Voutilainen Helsingin yliopistosta.

Täysjyväviljat sisältävät fytaattia. Se sitoo kivennäisaineita, kuten rautaa ja kalsiumia, imeytymättömään muotoon. Tällöin ne eivät pääse imeytymään elimistöön. 

– Fytaatti ­hajoaa ­liottamalla. Myös keitetyn puuron hiutaleita kannattaa liottaa yön yli ennen kypsentämistä.

Jotta kivennäisaineet imeytyisivät parhaiten, hiutaleet kannattaa liottaa maidon, jogurtin tai soijamaidon sijaan marjojen mehussa. ­C-vitamiini tehostaa raudan imeytymistä. 

– Kumpi tahansa, tuorepuuro tai keitetty ­puuro, on ­hyvä aloitus päivälle. Puuron ­ravintokuidut nostavat ­verensokeria tasaisesti, ja vireystaso ­pysyy pitkään hyvänä.

Lue myös:

Kvinoapuuro ja mansikkakastiketta

Minttu Virtasen raakapuuro

Mistä saat kuitua?

Kommentit
Ei kommentteja vielä
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi

terve
KäyttöehdotTietosuojaselosteEvästekäytännöt