Kauneus ja Terveys

Onko muodikas pH-dieetti hölynpölyä?

Onko muodikas pH-dieetti hölynpölyä?
Aineenvaihdunta käsittelee ruoka-aineita monimutkaisemmin kuin luulisi. Onko mitään vippaskonsteja, joilla siihen voisi vaikuttaa?
Julkaistu: 27.1.2016
Viime aikoina on kuultu väitettä: “Vääränlainen happo-emästasapaino ja huono ravinto aiheuttavat lihavuutta, diabetestä ja osteoporoosia.” Siksi pitäisi ryhtyä pH-dieetille. Mistä on kysymys?
Nykyihminen syö paljon lihaa, viljaa, maitoa ja sokereita. Ne tuottavat elimistössä happoja. Ruokavalioista karppaus tekee elimistön happamaksi.  
Sen sijaan kivikaudella metsästäjä-keräilijät söivät kyllä lihaa ja kalaa mutta myös paljon nykyistä enemmän kasviksia. Tämä ravinto tuotti elimistössä emästä.
Tietyt ruoat tuottavat elimistössä happoja, toiset emästä. Happamuutta lisäävät liha, kala ja kananmunat. Happamuutta vähentävät vihannekset, hedelmät, marjat, peruna, pähkinät, pavut ja maito.
Ruoan maku ei kerro, aiheuttaako se happamuutta tai emäksisyyttä. Esimerkiksi hapan sitruuna aiheuttaa elimistön käsittelyssä emäksisyyttä. Kola-juomien fosforihappo pysyy elimistössä happona.
Happo-emästasapainoa ei huomioida virallisissa ravitsemus- tai hoitosuosituksissa. Mutta pitäisikö ihmisen kuitenkin tankata emästä, jotta hän pysyisi terveenä?
- Lihassa olevat aminohapot laskevat periaatteessa pH:ta. Mutta kun elimistö huomaa tämän, se voi vapauttaa luustosta kalsiumia, joka kumoaa vaikutuksen. Veren pH ei muutu, sanoo laillistettu ravitsemusterapeutti Jan Verho.
Ruoalla ei käytännössä pysty vaikuttamaan veren happamuuteen, sillä elimistö torppaa yritykset nopeasti.

Terve maha on hapan

Kehon happamuus ei ole vain huono asia. Esimerkiksi mahalaukun normaali pH on 1,5–3,0. Terve maha on siis aina hyvin hapan. 
Mahassa happamuus tuhoaa bakteereja ja viruksia, jotka muuten uhkaisivat  terveyttä. Se myös auttaa B12-vitamiinia imeytymään tehokkaasti.Virtsatietulehdusta on perinteisesti hoidettu C-vitamiinilla eli askorbiinihapolla. Se voi happamoittaa virtsaa ja tehdä joidenkin mikrobien elämästä vaikeampaa.

“pH:lla ei ole suurta vaikutusta hyvinvointiin”

Joidenkin tutkimusten mukaan lievä happamuus voi heikentää luita ja vähentää lihasmassaa vanhana. Luotettavaa näyttöä asiasta ei  ole. 
– Nykytiedon mukaan ei ole hyvinvoinnin kannalta merkitystä, onko veren pH lähempänä normaalin ylä- vai alarajaa, tehohoitolääkäri Matti Reinikainen Pohjois-Karjalan keskussairaalasta sanoo.
Ravitsemusterapeutti Jan Verho muistuttaa, että toisten tutkimusten mukaan ihmisillä, jotka syövät paljon proteiinia etenkin kalsiumia sisältävien maitotuotteiden kanssa, on vahvemmat luut.

Suositteletko pH-dieettiä?

Ravitsemusterapeutti Jan Verho ei suosittele pH-dieettiä. Hän on vastaanotollaan tavannut ihmisiä, jotka ovat karttaneet hedelmiä niiden sokerin vuoksi tai lisänneet ruoka valioonsa suolaa.
– Se ei ole järkevää. Olen nähnyt ihmisiä, joilla pH-dieetin noudattaminen on johtanut syömishäiriöön.Emäksisten kasvisten, hedelmien ja marjojen lisäämisestä lautaselle ei kuitenkaan ole mitään haittaa. Päinvastoin. Kasviksista on paljon hyötyä terveydelle, vaikka hyöty ei tulisikaan happo- emäsvaikutuksesta.
Lähteet: Diet-induced acidosis: is it real and clinically relevant? (British Journal of Nutrition 2009), Terveyskirjasto.
1 kommentti