Onko minulla oikeus saada rakkautta ja rakastaa?

Onko minulla oikeus saada rakkautta ja rakastaa?
Minä. Rakastan. Sinua. Rakkauden ilmaiseminen on monille vaikeaa. Mutta voit päättää opetella sitä.
Julkaistu 16.4.2015

Sari, 37: ”En ole koskaan sanonut kenellekään, että rakastan häntä.

Vaikka olen elänyt vuosikymmeniä parisuhteessa, en vain osaa puhua rakkaudesta ja rakastamisesta. Saan kumppaniltani lähes päivittäin spontaaneja hellyydenosoituksia, suukkoja ja halauksia. Mutta itse en osaa olla sillä tavoin spontaani. En mene halaamaan, vaan odotan että minua halataan.

Osoitan hellyyteni laittamalla hyvää ruokaa ja tekemällä asioita toisen hyväksi. Olen tukena ja puolustan toista elämän vaikeissa kohdissa. Valitettavasti kumppani ei aina ymmärrä, että se on minun tapani rakastaa. Hän ei tunne itseään rakastetuksi tässä suhteessa – ihan ymmärrettävää.

Miten voisin oppia rakastamaan?”

Maria, 45: ”Olen aina ihmetellyt, miksi rakkautta pitäisi olla koko ajan tunnustamassa.

Eikö se ole vähän lapsellista? Parisuhteen alussa kuulin jonkinlaisia rakkaudentunnustuksia mieheltäni, mutta en enää loppuaikoina. Mutta enpä niitä itsekään harrastanut. Oletin, että kaikki on kunnossa, kun kerran ollaan yhdessä. Olin väärässä.

Kun erosimme, entinen mieheni alkoi moittia minua puhumattomuudesta. Olin kuulemma kylmä, kun en koskaan ollut puhunut hänelle tunteistani. Mies jäi kaipaamaan rakkauden sanoja.

Onneksi olen osannut jaella niitä lapsille. Heille pystyn sanomaan, että rakastan. Oikein pinnistelen sanoakseni sen sanan: rakkaus. Jos nyt on niin tärkeää.”

RAKKAUS VAATII LÄSNÄOLOA

Onko minulla oikeus saada rakkautta ja rakastaa? Tätä kysymystä monet pyörittelevät ihmissuhteissaan.

Rakastamisen taidon perusta luodaan jo lapsuudessa. Jos lapsuudenkodissa on osoitettu avoimesti rakkautta ja hellyyttä, halattu ja suukoteltu, rakkauden ilmaiseminen on yleensä aikuisena helpompaa.

Monet oppivat näyttämään rakkauttaan vasta aikuisena. Jotkut eivät koskaan. Rakkaus vaatii läsnäoloa. On vaikea olla rakastava, jos pää on täynnä stressiä ja huolia. Ensin täytyy olla läsnä ja rakastava itselle, vasta sitten toiselle.

Mieti, millä tavoin työnnät päivittäin rakkautta loitommalle itsestäsi. Millä tavalla voisit kutsua sitä luoksesi? Kirjassa Zen ja rakastamisen taito psykologi Brenda Shoshanna kehottaa antamaan itselle lahjan joka päivä. Se voi olla kävelylenkki kauniissa puistossa tai kuppi teetä.

Samalla tavoin voimme antaa pieniä rakkauden lahjoja kumppanille monta kertaa päivässä: hymyn, kosketuksen, rakastavan lauseen.

RAKKAUS EI OLE UUSIA VAATTEITA JA AUTOJA

Moni putoaa ansaan ja luulee, että rakkaus pitää ansaita olemalla hieno ja suorittamalla hienoja tekoja. He ostavat vaatteita, laihduttavat, hankkivat hienon auton ja kokkaavat hienoja illallisia stressihikeä pyyhkien, jotta kelpaisivat ja olisivat rakastamisen arvoisia.

– Lopeta suorittaminen ja keskity olemaan parisuhteessasi, Brenda Shoshanna neuvoo.

Valtakamppailu ja manipulointi, eli itsen, kumppanin ja suhteen ohjailu tiettyyn suuntaan, syö suhteesta ilon ja voiman. Aidoimman rakkauden voi löytää olemalla rehellisesti oma itsensä. Vain oikeaa ihmistä voi rakastaa, ei hänen roolejaan.

Joskus kannattaa myös miettiä, millä perustalla oma parisuhde seisoo. Mikä on sinun motiivisi olla suhteessa? Rakastatko kumppaniasi vai hänen rooliaan ja asemaansa? Haetteko toisistanne hyötyä vai rakkautta?

Parhaimmillaan parisuhde antaa kylläisyyden tunteen: hellyyttä, rakkautta, turvaa, arvostusta ja yhteyttä. Kanna vastuusi siitä, että vaalit kylläisyyden lähteitä joka päivä.

Kommentoi »