Terve.fi

Onko lapsi liian sairas mennäkseen kouluun?

Onko lapsi liian sairas mennäkseen kouluun?
Joskus tilanne on aivan päivän selvä, joskus asiaa pitää pohtia pitempäänkin. Katso lastenlääkärin vinkit!
Julkaistu 5.8.2011

Nyt kun tarhat ja koulut ovat taas alkamassa, kannattaa virkistää muistia siitä, milloin perheen pienimmän kannattaa jäädä kotiin. Joskus tilanne on aivan päivän selvä, joskus asiaa pitää pohtia pitempäänkin. Helpottaakseen aamuyön pähkäilyjä Parenting.com– sivusto kyseli asiasta arvostetuilta lastenlääkäreiltä.

Kuume

Jos lapsesi on yli 4 kk vanha, ja kuume on vähemmän kuin 38, ruumiinlämmöstä ei vielä kannata huolehtia. Mutta jos lapsi on nuorempi kuin 4kk, pienikin kuume on syytä ilmoittaa lääkärille. Myös erikoinen käytös on merkki liian korkeasta kuumeesta. Kuumeinen lapsi on tartuntavaara, eikä hyvin mahdollisesti kykene normaaliin oppimiseen. Kun lapsi on ollut kuumeeton noin vuorokauden ja vaikuttaa taas omalta itseltään, on kouluun ja tarhaan meneminen jo ihan ok.

Oksentaminen

Jos lapsi on oksentanut vain kerran vuorokaudessa, on ihan hyväksyttävää lähteä kouluun. Pienellä lapsella oksentaminen voi johtua ylensyönnistä tai flunssanjälkeisen liman laskeutumisesta vatsaan. Jos lapsi kuitenkin oksentaa vuorokaudessa enemmän kuin kerran, on kyseessä todennäköisesti tauti. Kannattaa myös tarkastella nestehukan oireita, kuten vähäistä pissaamista ja kyyneleetöntä itkua. Muista huolehtia, että lapsi nauttii tarpeeksi nesteitä. Tarkkaile lapsen oloa myös sen jälkeen kun oksentaminen loppuu ja jos lapsen olo ei parane muutamassa päivässä, ota yhteys lääkäriin.

Punaiset silmät

Jos lapsen silmät ovat lievästi vaaleanpunaiset ja silmistä vuotaa kirkasta ja vetistä nestettä, on kyseessä todennäköisesti normaali kouluystävällinen allergia. Jos silmät ovat muurautuneet umpeen, kirkkaanpunaiset ja vuotavat kellertävää nestettä on kyseessä erittäin tarttuva silmätulehdus. Silmätulehdukseen tarvitsee antibiootit, eikä lasta kannata lähettää kouluun ennen kuin silmät ovat taas normaalit.

Ripuli

Kun lapsi vaikuttaa normaalilta, ja uloste on ainoastaan hieman juoksevaa ja vessakäynnit normaaleissa rajoissa, ei ole syytä huoleen. Mutta jos lapsi juoksee vessassa monta kertaa päivässä tai uloste on niin juoksevaa, että se jopa ”vuotaa” ulos, kannattaa huolestua. Tällöin kyseessä on hyvin mahdollisesti tarttuva vatsatauti. Ripulitapauksissa kannattaa myös tarkkailla nestehukan oireita ja huolehtia nesteytyksestä. Jos ulosteessa on limaa tai verta, ota välittömästi lääkäriin.

Kipeä kurkku

Kurkkukipu ja niiskuttelu voi olla aivan normaalia limaärsytystä. Jos lapsella ei ole kuumetta, hän voi aivan hyvin suunnata kouluun. Mutta jos kurkkukipuun liittyy turvonneet rauhaset, kuume, päänsärky tai vatsakipu, kyseessä saattaa olla streptokokki. Tässä tapauksessa kannattaa suunnata lääkäriin ja pitää lapsi poissa koulusta ainakin pari päivää antibioottikuurin alkamisen jälkeen.

Vatsakipu

Jos lapsi valittaa ainoastaan vatsaansa ja on muuten normaali, kyseessä tuskin on mikään ummetusta tai jännitystä vakavampi asia. Jos vatsakipuun liittyy oksentelua, ripulia tai kuumetta on syytä suunnata lääkäriin. Terävä vatsakipu voi olla merkki jostain vakavammasta kuten umpisuolentulehduksesta.

Flunssa

Jos lapsella ei ole kuumetta, hän voi mennä kouluun. Mutta jos hän on ärtynyt, väsynyt ja hänellä on ärsyttävä yskä, on parempi jäädä kotiin. Myös kuume ja vinkuva hengitys ovat oireita, joiden takia kannattaa jäädä kotiin lepäämään.

Lähde: Parenting.com

1 kommentti