Apu Terveys

Omaishoitaja tarvitsee tukea ja apua

Omaishoitaja tarvitsee tukea ja apua
Omaishoitajan työ kuormittaa. Hae apua ajoissa. Omaishoitajaliitto ja Kela tarjoavat tukea.
Julkaistu: 16.8.2019

Omaishoitajan työ on raskasta ja ajaa usein äärirajoille. Omaishoitajan kannattaa hakea apua ajoissa. Omaishoitajaliitto tarjoaa tuettuja lomia ja Kela kuntoutuskursseja. Myös Omaishoidon päivystävästä neuvontapuhelimesta saa tukea.

Miten omaishoitajuuteen päädytään?

Miljoona suomalaista hoitaa läheistään jollain tavoin, eli meillä on hyvin erilaisia elämäntilanteita. Varsinaista omaishoidon tukea saa 47 000 suomalaista. Mukana on vanhempia, jotka hoitavat erityistukea tarvitsevia lapsiaan. Ja sitten on tietysti puolisoja ja lapsia, jotka hoitavat sairastuneita tai ikääntyviä läheisiään. Keskimäärin omaishoitajuus kestää noin viisi vuotta, mutta jotkut toimivat omaishoitajina 10–20 vuotta.

Kuinka omaishoitajuuteen voi valmistautua?

Jos läheistä hoitaa oman työnsä ohessa, kannattaa yrittää jo etukäteen miettiä omaa ajankäyttöään ja voimavarojaan. Mikäli oma työ on raskasta ja lapset asuvat vielä kotona, elämäntilanne on huomattavasti haastavampi kuin esimerkiksi eläkeläisellä. Silloin kannattaa arvioida, kuinka ison osan pystyy lohkaisemaan.

Olisi myös tärkeää kertoa omaishoitajuudesta työnantajalle. Työaikajoustot, etätyöt ja lyhennetty työviikko ovat hyviä vaihtoehtoja. Kannattaa myös ottaa heti omais­hoitajuuden alussa selvää tarjolla olevista tukipalveluista.

Mikä on tyypillisin haaste, jonka omaishoitaja kohtaa?

Omaishoitajuudesta tulee kokonaisvaltainen elämänvaihe, joka vie paljon energiaa. Usein omaishoitajiksi päätyvät ovat poikkeuksellisen vastuuntuntoisia ihmisiä, jotka antavat kaikkensa auttaakseen läheistä ihmistä. Muistutan usein, että omista harrastuksista ja ystävistä kannattaa yrittää pitää kiinni, vaikka kiusaus onkin tinkiä niistä ensimmäisenä.

Pitääkö omaishoitajan hakea itse apua?

Kyllä se valitettavasti usein näin on. Monenlaista tukea on kyllä saatavilla. Mahdollisuuksista kerrotaan jo siinä vaiheessa, kun ihminen hakee omaishoidon tukea. Helpointa on soittaa omaishoidon neuvontapuhelimeen.

Lisäksi suosittelen hakemaan Omaishoitajaliiton tuettuja lomia ja Kelan kuntoutuskursseja. Kuntien päiväkuntoutuskeskukset tuovat mukavaa vaihtelua myös omaiselle, jos hän on siinä kunnossa, että pystyy osallistumaan toimintaan.

Entä jos omaishoitaja ei vain enää jaksa?

Tämä on asia, josta ei missään nimessä kannata vaieta. Jokaisen voimavarat ovat rajalliset, eikä väsyminen tarkoita sitä, että olisi epäonnistunut. Omasta jaksamisesta kannattaa puhua rohkeasti pitkin matkaa sekä läheisten että ammatti-ihmisten kanssa. On uskallettava sanoa, jos ei enää kykene omaishoitajuuteen ja läheiselle on haettava muuta hoitoapua.

Onko omaishoitaja vastuussa myös saattohoidosta?

Omaishoitajan ei tarvitse hoitaa läheistä loppuun saakka. Loppuaikana tärkeintä ovat henkinen tuki ja vierailut omaisen luona saattohoitokodissa tai sairaalan saattohoito-osastolla. Tämä on todella raskas vaihe, mutta myös tärkeä edessä olevan surutyön kannalta. Monet ihmiset haluavat viimeisinä hetkinään keskustella avoimesti kuolemasta, hautajaisista ja käytännön järjestelyistä.

Miten surusta toipuu läheisen kuoleman jälkeen?

Omaishoitajuus on usein niin kokonaisvaltainen kokemus, ettei voi olettaakaan toipuvansa heti. Väsymys tulee viiveellä, kun on vihdoin mahdollisuus hengähtää. Moni omaishoitaja on sanonut, että toipuminen kestää vuoden.

Surun kanssa ei kannata jäädä kuitenkaan yksin. Perheen ja ystävien kanssa keskusteleminen auttaa, mutta joskus on hyvä käydä juttelemassa myös ammattilaisen kanssa tai osallistua vertaistukiryhmiin.

Mitä terveisiä lähettäisit omaishoitajille?

Vaikka elämänvaihe on raskas, et varmasti tule katumaan, että ryhdyit omaishoitajaksi. Koette yhdessä hetkiä, jotka muistat aina. Muista silti pitää huoli omasta jaksamisestasi.

Omaishoidon neuvontapuhelin 020 7806 599 päivystää ma–to klo 9–15.

Kommentoi »