Terve.fi

Oliiviöljy ja pähkinät voivat lykätä dementiaa

Oliiviöljy ja pähkinät voivat lykätä dementiaa
Julkaistu: 6.6.2013

Tämä espanjalaistutkijoiden havainto vahvistaa jo nyt laajaa tutkimusnäyttöä välimerellisen ruokavalion monista terveyshyödyistä. Välimeren perinteistä ruokavaliota noudattavat syövät runsaasti kasviksia, oliiviöljyä, pähkinöitä, hedelmiä, kalaa ja täysjyväviljoja ja käyttävät kohtuullisesti alkoholia ja vähänlaisesti punaista lihaa, makeisia ja teollisia viljoja.

Nyt julkaistujen tulosten perusteella oliiviöljyllä tai pähkinöillä vahvistettu välimerellinen ruokavalio auttoi hidastamaan seitsemänkymppisten osallistujien muistin ja muiden kognitiivisten mielentoimintojen heikentymistä runsaan kuuden vuoden seurannan aikana. Yhteyttä eivät selittäneet osallistujien ikä, sukupuoli, koulutustaso, perimä eikä monet sairaudet ja elintavat, jotka vaikuttavat mielentoimintojen heikentymiseen ja dementian kehittymiseen.

Tutkimukseen osallistui 522 keskimäärin 74-vuotiasta espanjalaista miestä ja naista. Tutkimuksen alussa heidät satunnaistettiin kolmeen ryhmään, joista kahdessa noudatettiin välimerellistä ruokavaliota joko pähkinöillä tai oliiviöljyllä terästettynä. Kolmas ryhmä toimi verrokkeina.

Tulokset julkaistiin Journal of Neurology, Neurosurgery & Psychiatry -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim

Copyright Duodecim 2013

Lue myös:

Lääkärikirja: Tietopaketti dementiasta

Kommentoi »