Tulosten perusteella riski kuolla sydänsairauksiin seuraavan kolmentoista vuoden aikana pienenee keskimäärin 13 prosenttia jokaista 10 gramman päivittäistä oliiviöljyannosta kohden. Tämä havaitaan verrattuna henkilöihin, jotka eivät käytä lainkaan oliiviöljyä. Oliiviöljy liittyy myös muista syistä johtuvien kuolemien lykkääntymiseen, mutta yhteys ei ole yhtä vahva.
Espanjalaisten aineistosta ei voi päätellä johtuuko yhteys juuri oliiviöljystä vai jostain ruokavalioon tai elintapoihin liittyvästä muusta seikasta. Oliiviöljyn käyttö tosin on aikaisemmin yhdistetty monien kroonisten sairauksien ehkäisyyn, etenkin sydän- ja verisuonitautien, joten myös kuolleisuusvaikutukset ovat uskottavia.
Tutkimus julkaistiin American Journal of Clinical Nutrition lehdessä, ja siihen osallistui kymmenentuhatta tutkimuksen alussa 29–69-vuotiasta miestä ja naista. Seurannan aikana heistä 1 900 kuoli. Kuolemista runsaat 400 seurasi sydän ja verisuonitaudeista.
Uutispalvelu Duodecim
Copyright Duodecim 2012
Lue lisää: