Kauneus ja Terveys

Oletko aina vähän myöhässä?

Oletko aina vähän myöhässä?
Juoksetko aina tukka putkella, jotta ehtisit ajoissa paikalle? Vai ajatteletko, ettei vartin myöhästely ole niin vakavaa?
Julkaistu: 26.6.2015

Myöhästyjä varastaa toisten aikaa. Näin sanotaan. Odottelijoista tuntuu, ettei toinen arvosta heitä tai käsiteltäviä asioita. Totta, sillä useimmiten krooninen myöhästelijä ehtii paikalle, kun hänellä ei ole varaa myöhästyä.

 – On tärkeää tiedostaa olevansa krooninen myöhästelijä. Moni saattaa huomata sen vasta sitten, kun muut alkavat huomautella. Yleensä myöhästely on opittu tapa, psykologi Tuire Lehtonen vakuuttaa.

Helpoimmin tapojen muuttaminen käy silloin, jos ihminen ei vielä tunnista, kuinka paljon aikaa hän tarvitsee valmistautumiseen. Hankalammaksi asia muuttuu, jos myöhästely johtuu hälläväliä-asenteesta.

Myöhästelyn taustalla pelko?

Myöhästelijä voi myös pelätä jotakin tilaisuutta tai ihmistä ja jättää menonsa viime tippaan. Eroahdistuskin voi vaikuttaa – on vaikea lähteä edellisestä paikasta, kun haluaa olla mieliksi muille.

– Silloin on vain pidettävä puolensa. Kukaan ei ole korvaamaton. Kehottaisin myös miettimään, millaisen tunteen vallassa myöhästyy.

Lehtosen käyttämän skeematerapian mukaan käyttäytymisen taustalla vaikuttavat tavat, jotka on opittu lapsuudessa ja nuoruudessa lähiympäristön aikuisilta ja ystäviltä.

– Meissä oleva sisäinen lapsi voi reagoida epäkypsästi.

Joskus myöhästely on kohteliasta

Myöhästelyyn taipuvainen on oppinut ajattelemaan, ettei hänen tarvitse välittää muista. Hän voi kokea myös huonommuutta. Myöhästelijä arvelee, että on ihan sama koska tulee paikalle, sillä kukaan ei kuitenkaan välitä. Sisäisen lapsen saa kuriin, kun antaa sisällään olevan vastuullisen aikuisen ohjata.

– Kun käy sisäistä keskustelua, voi omaksua aikuismaisemman tavan toimia eikä käyttäydy syvällä olevien tunteiden mukaan.

Joskus lyhyt myöhästyminen voi olla tarkoin harkittua. Esimerkiksi silloin, kun haluaa antaa isäntäväelle aikaa siistiä keittiö ennen kuin painaa ovikelloa. Kylään kun on epäkohteliasta saapua kovin etuajassa.

Näin ehdit ajoissa

  1. Mieti vaatteet illalla valmiiksi ja pakkaa laukkusi. Mittaa, paljonko aamutoimiin kuluu aikaa.
  2. Varaa aikaa yllätyksille. Jos sinun pitäisi esimerkiksi lähteä kello kahdeksan, yritä olla jo puolelta valmiina. Jos hieman myöhästyt, olet varttia vaille valmis. Näin yllätyksille jää aikaa. Saatat vaikkapa joutua liikenneruuhkaan. Jos et ehdi ajoissa paikalle, ilmoita ja pyydä anteeksi.
  3. Tiedosta tapasi ja halua muutosta. Selvitä itsellesi, mistä myöhästelysi johtuu. Yritä asettua muiden asemaan. Myöhästelysi voi vaikeuttaa toisten töitä tai pahoittaa heidän mielen. Yleensä se aiheuttaa suurta ärtymystä ja johtaa pahan puhumiseen selän takana.
  4. Tutustu itseesi ja mieti, mistä myöhästely johtuu. Koetko, ettei sinua saa määrätä? Taustalla voi olla passiivis-aggressiivista käyttäytymistä. Se voi perustua siihen, että lapsuudessa ja nuoruudessa aikuiset ovat määränneet, miten sinun pitää toimia. Nyt uhmaat tiedostamattasi käskyjä ja teet, mitä haluat.
  5. Kerro huolistasi muille. Jos elämässäsi on jokin kriisi, olet ehkä välillä voimaton ja hajamielinen. Tilapäinen myöhästely on ymmärrettävää. Asioiden selkiintyminen auttaa hallitsemaan aikaa. Kerro vaikeuksista esimiehellesi ja ystävillesi, jotta et turhaan saa huolimattoman leimaa.
Kommentoi »