Olet paljon luovempi kuin luulit!

Olet paljon luovempi kuin luulit!
Sinun ei tarvitse olla taiteilija ollaksesi luova. Näin saat lisää luovuuden iloa töihin ja arkeen!
Julkaistu 25.9.2016

Luovat ovat uteliaita

Luovat ihmiset ovat uteliaita elämää kohtaan, intuitiivisia ja sietävät epävarmuutta. He pyrkivät etsimään luovia ja uusia ratkaisuja sekä työssään että kotielämässään. Luovuus tulee esiin siten, että luova ihminen huomaa asioista yksityiskohtia erityisen tarkasti.

Hän kokeilee erilaisia tapoja ja löytää näin oman tyylinsä toimia. Hän organisoi elämäänsä uudella tavalla. Hän löytää omaperäisiä ratkaisuja, käyttää arjen luovuutta ja löytää esimerkiksi käyttötavaroilleen uusia käyttötarkoituksia.

Luovuuteen sisältyy paljon hiljaista tietoa, jota on vaikea selittää toisille. Luovuutta ilmenee taiteen, musiikin, käsitöiden ja muiden erilaisten taitojen harrastamisessa, mutta tietysti myös sanataiteessa. Nämä kaikki edistävät hyvinvointia ja lisäävät voimavaroja.

Asioiden organisointi kotona ja työssä on myös luovuutta. Ongelmien ja haasteiden ratkaiseminen edellyttää usein kekseliäitä ratkaisuja. Kun on selättänyt ongelman tai haasteen, siitä tulee todella hyvä mieli.

Esimerkiksi voit työssäsi löytää johonkin asiaan luovan ratkaisun, johon ei välttämättä tarvita rahaa, mutta se ratkaisee kuitenkin ongelman tai haasteellisen tilanteen.

Ota luovuus käyttöösi

Kun pysähdyt hetkeksi pohtimaan omaa luovuuttasi, voit yllättyä. Löydät varmasti monia asioita, joissa olet luova.

Olet ehkä ratkaissut perheen arkirutiinit kätevästi ja saanut kotiasiat rullaamaan joustavasti. Olet voinut löytää sellaiset toimintamallit, joiden avulla jaksat hienosti perhearkea. Osaat aikatauluttaa, joten vältyt kiireeltä. Jos huomaat, ettei jokin asia toimi, teet korjausliikkeitä.

Toimit tuoreella, fiksulla tavalla, ehkä hieman toisin kuin aikaisemmin. Huomaat uteliaisuutesi elämää ja uusia asioita kohtaan, olitpa minkä ikäinen tahansa.

Luovuutta voit hyödyntää niin kotona, ihmissuhteissa kuin töissä tai opinnoissasi. Luovuus ja kekseliäisyys kuuluvat yhteen. Luovuus lisää innostuneisuuttasi. Kun reflektoit eli pohdit omaa toimintaasi käymällä läpi mitä, milloin, miten, miksi teen tiettyjä asioita, löydät elämääsi lisää luovuuden lähteitä. Samalla voit punnita, kannattaako jotkut asiat tehdä jatkossa eri tavalla. Suunnittele ja ideoi.

Luovuus antaa voimaa ja iloa

Luovuuden voi nähdä voimavarana. Se tuo iloa elämään. Luovuudesta saat voimaa arkeen.

Luovilla ihmisillä on yleensä paljon tietoa omalta alaltaan. Luovuus edesauttaa tietojen yhdistämistä uusiksi kokonaisuuksiksi. 

Luovat ihmiset työskentelevät innostuneesti ja keskittyneesti juuri siksi, että se tuottaa heille iloa, ei niinkään ulkoisten palkkioiden vuoksi.

Pian sinäkin huomaat muutoksen omassa toiminnassasi. Kun sinulla on jokin haasteellinen pohdinta menossa, uusi idea tai ratkaisu voi löytyä yhtäkkiä. Usein sitä kuitenkin on edeltänyt pitkä alitajuinen työskentely asian parissa. Luovuus saa aikaan hyviä toimintamalleja ja omaperäisiä tapoja saada tehtyä tarvittavat asiat.

Kun innostut jostakin toiminnasta todella paljon, voit saavuttaa ns. flow-tilan. Tällöin unohdat ajan ja paikan uppoutuessasi käsillä olevaan tekemiseen ja hetkeen.

Näin lisäät luovuutta arkeen

  1. Ala katsella ympärillesi uteliaasti ja puhtaasti innostuneena kuin lapsi.
  2. Tarkastele ihmisiä ja asioita, kuin näkisit kaiken ensimmäisen kerran.
  3. Tee havaintoja, kokeile uusia harrastuksia, riko rajojasi, ole joustava. Samalla keksit jälleen tuoreita näkökulmia.
  4. Ole läsnä hetkessä, niin luovuutesi kukoistaa.

Kirjoittaja Paula Heikkilä on kasvatustieteen maisteri, työnohjaaja ja Life Coach (LCF).

Kommentoi »