Kauneus ja Terveys

Luovuudella selkeyttä elämään

Luovuudella selkeyttä elämään
Luovuus auttaa meitä luomaan yhteyden itseemme, jolloin sisäinen maailmamme avautuu näkyväksi ja helpommin käsiteltäväksi. Erilaiset vaihtoehdot ja ratkaisut ovat selkeämmin nähtävillä, ja kun olemme kuulolla itsellemme, on valintojen ja päätösten tekeminen helpompaa.
Julkaistu: 6.2.2015

Luo yhteys itseesi

Luovuus auttaa meitä saamaan aidon yhteyden itseemme ja sisäiseen kokemusmaailmaamme. Kun olemme yhteydessä sisimpäämme, elämä tuntuu selkeämmältä. Erotamme vaivattomammin, mitkä asiat ovat meille tässä hetkessä olennaisia ja mikä on meille hyväksi. Tämä tekee päätösten tekemisestä helpompaa ja nopeampaa. Voimme luottaa omaan vaistoomme.

Luovuudesta voi nauttia, vaikkei kokisikaan itseään luovaksi tai taiteelliseksi. Jokainen voi saada myönteisiä ja avaavia kokemuksia esimerkiksi kirjoittamisen, valokuvaamisen tai vaikka vain kuvien tarkastelun kautta.

Ratkaise luovasti

Kun pyrimme ratkaisemaan ongelmia järjellä, ajatukset menevät tuttua uraa ja mieli yrittää ratkaista asioita hakemalla mallia vanhasta. Luovuus vapauttaa järkeilystä ja auttaa näkemään asioita laajemmin. Se tönäisee meidät lempeästi tutuilta urilta, jolloin pääsemme tutkimusmatkalle, jolla voimme löytää ja luoda jotain ihan uutta.

Luovuuden keinoin voimme kuunnella itseämme, tehdä uudenlaisia huomioita ja tarkastella turvallisesti edessä olevia vaihtoehtoja ennen kuin teemme päätöksiä. Luovuus herättelee mielikuvitusta, jonka käyttämistä voi tietoisesti harjoitella.

Kuvakulmia arkeen

Arjen valokuvaaminen on yksi keino tarkastella omaa elämää konkreettisestikin eri näkökulmista. Kuvatessa tulee katselleeksi ympärilleen uusin silmin, ja valokuvien katseluun kannattaa myös käyttää aikaa. Kuvat näyttävät meille asioita, joihin emme ole aiemmin kiinnittäneet huomiota. Valokuvat auttavat myös ottamaan etäisyyttä ja näkemään tilanteita ulkopuolisen silmin.

Valokuvauksesta on kasvanut itselleni yksi tapa hahmottaa ja jäsentää elämää, käsitellä asioita ja tunteita, pysähtyä hetkeen, huomata asioita ja katsoa niitä toisin. Valokuvaamista voi käyttää myös kuvapäiväkirjana ja muutoksen dokumentoinnissa.

Tehtävä

Jos mielessäsi on jokin elämääsi koskeva kysymys, voit käyttää kuvia avaamaan tilannettasi. Tähän tehtävään sopivat kuvakortit tai esimerkiksi lehdestä leikatut kuvat. Voit valita kuvan sattumanvaraisesti tai etsiä tarkoituksella sinua juuri nyt puhuttelevan kuvan.

Millä tavalla tämä kuva kuvaa tilannettasi? Rauhoitu kuvan äärelle, anna mielikuvien ja vastausten pulpahdella pintaan. Anna mielikuvituksesi löytää vertauskuvia ja yhtäläisyyksiä, uusia näkökulmia. Halutessasi voit myös jäsentää kuvan herättämiä mielikuvia, vastauksia, tunteita tai kokemuksia kirjoittamalla.

Kirjoittaja on LCF Life Coach ja koulutettu ammattijärjestäjä

Lue myös:

Kommentoi »