Kauneus ja Terveys

Kirjoittamisella selkeyttä elämään

Kirjoittamisella selkeyttä elämään
Voit löytää kirjoittamisella uusia näkökulmia elämääsi, vaikka et olisi kirjoittanut aikaisemmin vapaa-ajalla ostoslistaa tai lyhyitä viestejä kummempaa. Kokeilepa kirjoittaa vaikkapa päivittäin pieniä hetkiä ja ilahdu huomioistasi.
Julkaistu: 13.1.2015

Kirjoittamisen merkitys

Kirjoittamisen avulla voit löytää merkityksiä oman elämäsi tilanteisiin ja asioihin. Voit saada selkoa, mitä olet elämäsi varrella oppinut itsestäsi, muista ihmisistä ja elämästä yleensä. Omien asioiden käsitteleminen kirjoittamalla avartaa ajatuksiasi. Kun käsi piirtää tekstiä paperille tai sormet naputtelevat tekstiä näytölle, samalla prosessoit omia ajatuksiasi. Kun luet jälkeenpäin tekstiä, saatat yllättyä: näinkö minä todella ajattelen ja tunnen? Onko tämä hieno teksti minulta? Teksti heijastaa omaa sisintä minääsi, elämän arkea ja juhlaa.

Kirjoittaessasi asiat paperille tai tietokoneelle, tulet samalla käsitellyksi monipuolisesti omia ajatuksiasi ja näkemyksiäsi. Voit saada selkeitä oivalluksia, miten etenet joissakin sinulle tärkeissä asioissa, löydät tarkoituksia, merkityksiä ja samalla mielekkyyttä omaan elämääsi ja elämäsi ratkaisuihin. Kirjoittamalla voit löytää uusia vaihtoehtoja omiin elämän tavoitteisiin, ehkäpä vielä sellaisia, joita et ole aikaisemmin tullut ajatelleeksi. Kirjoittaen käsittelet oman elämisen mallejasi. Kirjoittamisen avulla voit myös huomata mahdollisen muutoksen tarpeen jollakin elämän alueella sekä erilaisten kokemusten käsittelyn tärkeyden. Kirjoittamalla elämäsi päämäärät selkiävät, lisäät näin myös itsesi ja sisäisen maailmasi tuntemista.

Jos elämässäsi on paljon tapahtumia yhtä aikaa, voi elämän kokonaisuus hämärtyä ja kaikki tuntuu yhtäkkiä kaaokselta. Kirjoittamalla muistiin omia ajatuksia ja tunteita, kerä alkaa vähitellen purkautua ja löydät ne elementit, jotka ovat sinun elämässäsi tällä hetkellä olennaisia. Kokonaisuus hahmottuu uudella tavalla. Samalla kasvat henkisesti kohtaamaan todellisen minäsi. 

Selkeyttä elämään

Luovuus on ihmisen jaksamiselle tärkeää. Lähtökohtaisesti luovuus voi olla voimavarana ja se tuo elämääsi iloa. Kirjoittaminen onkin luovan toiminnan lähde. Se lisää elämän tasapainon tuntemista. Kaiken kaikkiaan kirjoittaminen on luova prosessi. Kirjoittamalla löydät itsestäsi luovuuden lähteen. Luova ihminen kykenee tunnistamaan vahvuuksiaan ja hyödyntämään niitä. Heikkoudet luova ihminen kääntää voimavaraksi ja epäonnistumiset onnistumiseksi ja voitoksi. Yllättäen virheet voivat olla vahvuuksia toisesta näkökulmasta katsottuna. Jokaisessa ihmisessä on luovuutta, myös sinussa. 

Kirjoittamalla voit myös suunnitella ja selkeyttää omaa elämääsi. Voit kirjoittaa suunnitelmistasi, toiveistasi ja peloistasi. Samalla tulet pohtineeksi, millä tavalla ja milloin huolehdit esimerkiksi omasta hyvinvoinnistasi. Se voi olla vaikkapa pieni teko hyvinvoinnin hyväksi, vapaapäivä, lyhyt loma, kävelyretki luonnossa, kirjan lukeminen eli pieniä askelia kohti uudenlaista tasapainoa. Kun listaat asioita muistiin, ne alkava elää myös mielessäsi. Tulet niistä tietoiseksi ja alat jopa toteuttaa niitä.

Tee kirjoittamisharjoitus:

Valitse itsellesi sopiva kirjoitushetki. Aloita rauhoittumalla. Istu rauhassa, hengitä syvään muutama kerta ja rauhoitu. Viritä mielesi mietiskelevälle aaltopituudelle. Nauti olostasi. 

Aloita kirjoittaminen jostakin sinulle tällä hetkellä tärkeästä asiasta. Kirjoita tajunnanvirtaa yhtäjaksoisesti esimerkiksi 10 minuuttia. Alkuun pääsemisessä seuraavista kysymyksistä voi olla sinulle apua.

  • Mitä elämänvaihetta elät juuri nyt?
  • Mihin suuntaan tämänhetkinen elämäsi on menossa?
  • Mitä muutoksia elämässäsi on tapahtumassa?
  • Mikä on sinulle tärkeää juuri nyt?
  • Mitä ajatuksia ja tunteita pidät tärkeinä?
  • Mitä pelkäät?
  • Mitä kaipaat? Mitä odotat?
  • Mikä sinua stressaa?
  • Mistä nautit?
  • Mitkä asiat lisäävät hyvinvointiasi?

Tekstissäsi voi tulla esiin sisäiseen näkemykseen perustuvia tuntemuksia, joista käy ilmi se, mitä tunnet kaikkein syvimmällä sisimmässäsi. Se kertoo siitä, mitä sisäinen äänesi sinulle haluaa sanoa. Siihen eivät vaikuta mitkään järkiperäiset selitykset eivätkä perustelut. Lue tekstejäsi myöhemmin ja pohdi, kehottaako sisimpäsi sinua kulkemaan tiettyyn suuntaan, mitä ehkä vielä vastustat joidenkin pelkojen takia. 

Kirjoittamistapa vapaa

Kirjoittamistapa on aina oikea, juuri sinun tyylisi on ok. Kirjoita spontaanisti äläkä välitä kirjoitusvirheistä. Ne voit korjata myöhemmin, mikäli haluat. Vapaudu estoistasi. Luovu samalla myös täydellisyyden tavoittelusta. Kirjoita rehellisesti ja vilpittömästi. Unohda ujous. Anna tekstin syntyä aidosti. Vaienna sisäinen kriitikkosi ja anna mennä. Ota kirjoittaminen osaksi elämääsi. 

Kirjoittaja on kasvatustieteen maisteri ja LCF Life Coach.

Lue myös:

Kommentoi »