Terve.fi

Olenko raskaana? Ne aivan ensimmäiset oireet

Olenko raskaana? Ne aivan ensimmäiset oireet
Alkuraskaus ja ensimmäiset raskausoireet: Monilla naisilla ensimmäiset raskauden oireet näkyvät jo pari viikkoa hedelmöityksestä. Mitä ensimmäiset raskausoireet ovat? Lue lisää aiheesta raskaus ja oireet.
Julkaistu: 25.8.2011

Raskaudesta ei voi olla varma ennen kuin tehdään raskaustesti. Mutta jo ennen ensimmäisiä väliin jääneitä kuukautisia saatat huomata outoja asioita vartalossasi. Monilla naisilla ensimmäiset raskauden oireet näkyvät jo pari viikkoa hedelmöityksestä.

Yleisimmät raskauden oireet

  • Aamupahoinvointi ei oikeastaan ole aamupahoinvointia, vaan voi iskeä mihin aikaan vuorokaudesta vaan, ja sitä voi esiintyä jo kolme viikkoa hedelmöityksen jälkeen. Pahoinvointi johtuu yleensä nopeasti nousseista hormonitasoista. Pahoinvointiin voi vaikuttaa myös naisen korostunut hajuaisti, joka saattaa saada normaalitkin hajut tuntumaan kuvottavilta.
  • Herkät, turvonneet rinnat saattavat olla ensimmäinen tuntuva raskauden oire. Tämäkin muutos johtuu hyvin todennäköisesti kohonneista hormonitasoista ja saattaa esiintyä jopa kaksi viikkoa hedelmöittymisen jälkeen.
  • Lisääntynyt pissaaminen on normaalia.
  • Väsymys on kanssa yksi oire korkeista hormonitasoista, jotka helposti väsyttävät. Samaan aikaan myös alempi verensokeri ja verenpaine ja lisääntynyt verentuotanto saattavat ajaa ihmistä väsyksiin.
  • Nirsoilu ja himot ruuan kanssa ovat välillä jopa epämääräisen huvittavia. Saatat esimerkiksi himoita suolaisia ruokia ja karttaa kahvia, varsinkin ensimmäisen kolmanneksen aikana.

Harvinaisempia raskauden oireita

  • Vähäinen verenvuoto ja krampit voivat olla aivan normaaleja raskauden alussa. Se saattaa olla ns. kiinnittymiskipua. Tällainen verenvuoto on tipoittaista ja lyhytaikaisempaa kuin normaalit kuukautiset.
  • Mielialanvaihtelut johtuvat hormonien hyrräämisestä, niin kuin suurinosa muistakin raskauden oireista. Varsinkin ensimmäisen kolmanneksen aikana saatat joutua tunnekuohujen valtaan ja itkeskellä.
  • Huimausta tapahtuu kun verisuonet laajenevat ja verenpaineesi laskee. Myös alhainen verensokeri saattaa aiheuttaa huimausta ja pyörtyilyä.
  • Ummetus on korkean progesteronihormonin aiheuttama vaiva. Ummetus yleensä helpottaa rautaa sisältävillä raskausvitamiineilla.

Nämä merkit eivät kuitenkaan merkitse automaattisesti raskautta. Mutta jos huomaat itselläsi tämäntapaisia oireita, käy apteekissa ostamassa raskaustesti tai varaa aika lääkärille. Mitä nopeammin varmistut raskaudestasi, sitä nopeammin voit aloittaa raskauteen liittyvät hoidot ja elämäntapamuutokset.

Lähde: MAYOClinic

Lue lisää:

Kommentoi »