Hyvinvointi

Olenko huono, koska minulla ei ole parisuhdetta?

Lukija kysyy, miksei ole löytänyt miestä. Ilona Rauhala vastaa.

Teksti Ilona Rauhala
Kuvat Satu Kemppainen
9.9.2016

Lukija kysyy: ”Olen ollut neljä vuotta sinkkuna. Olen parikymppinen nainen. Edellinen suhde loppui, kun mies jätti minut. Tosin suhde olisi loppunut melko­ pian joka tapauksessa. Haluaisin kovasti parisuhteen ja perheen. Niiden puuttuminen saa minut tuntemaan ­itseni epäonnistuneeksi ja yksinäisyyteen tuomituksi.

Miehet eivät yleensä ole ilkeitä tai inhottavia mi­nulle mutta eivät myöskään kehu usein. Tulee sellainen olo, etten ole tarpeeksi hyvä heille.

Yksi ongelmistani on se, että mukavia miehiä kyllä löytyy mutta harvoin haluan heitä seksuaalisesti. Ehkä pelkään niin kovasti jonkun miehen satuttavan minua, että ikään kuin estän itseäni ihastumasta tai rakastumasta keheenkään? Voiko se olla näin?”

Ilona Rauhala: Et ole yksin ikuisesti

Ilona vastaa: Olet vielä nuori. Jos et vielä ole löytänyt lapsillesi isää ja rakasta tulevaa elämänkumppania, sinulla ei ole mitään syytä­ tuomita itseäsi epäonnistuneeksi tai manailla ikuista yksinäisyyttä.

On ihan hyvä, ettet ole ehdoin tahdoin hankkiutunut parisuhteeseen, jos kerran et vielä ole tavannut miestä,­ jota kohtaan tunnet myös seksuaalista vetovoimaa.­ ­Mukavia miehiä tietysti maailmassa riittää, mutta ­pidempään parisuhteeseen ehkä tarvitaan vähän muutakin kuin mukavuutta.

Pelkäätkö rakastumista?

Toki on mahdollista, että suljet itseäsi hiukan ja estät itseäsi ihastumasta silloin, kun pelkäät, että joku satuttaa. On totta, että rakkaus voi satuttaa. Rakastuminen ja rakkaudelle antautuminen avaavat mieltä­ ja kehoa. Ne avaavat koko tunnejärjestelmää ja herkistävät ­kokemusmaailmaa. Se tarkoittaa sitä, että avaudut tuntemaan niitä uskomattoman ihania rakastumisen tunteita, syvää tyytyväisyyttä ja mielihyvää, rakastetuksi ­tulemista. Samalla se avaa tunnejärjestelmän toista päätä,­ sitä puolta itsestä, joka on haavoittuva ja herkkä.

En pidä vaarallisena, että ihminen suojautuu ja on varauksellinen rakkauteen liittyvissä asioissa. Se on terveellistä itsesuojelua ja kriittisyyttä. Olethan valitsemassa­ mahdollisesti lapsillesi isää. Se on tärkeä valinta,­ eikä siihen rooliin sovi kuka tahansa.

Sinkut eivät ole epäonnistuneita

Älä tuomitse itseäsi. Tärkeää on, ettet laita itseesi epä­onnistumisen leimoja. Suomessa­ on paljon kaltaisiasi sinkkuja ja yksineläjiä. Eivät he ole epäonnistuneita.

Nykyään meillä on mahdollisuus sitoutua omaan ­onnellisuuteemme ja hyvinvointiimme. Meillä on varaavalita yksin oleminen silloin, kun sopivaa kumppania ei ole löytynyt. Huonoihin suhteisiin ei jäädä, eikä niissä haluta olla. Se ei ole ollenkaan paha tai huono asia. Päinvastoin, olemme onnellisia, että meillä on varaa valita.

Löydät vielä kumppanin. Tunne-elämän huoltamiseen kannattaa investoida. Siihen on olemassa monia vaihtoehtoja: erilaisia retriittejä, joogaa,  meditaatiota ja hyviä terapeutteja. Tunne-elämän eheyteen ei voi investoida liikaa.

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi