Terve.fi

Nukutko huonosti? Tämä syöpäriski voi kasvaa

Nukutko huonosti? Tämä syöpäriski voi kasvaa
Julkaistu 7.5.2013

Jos tulokset saadaan vahvistettua laajemmassa seurantatutkimuksessa, voi unesta tulla tärkeä kohde yrityksissä vähentää eturauhassyövän riskiä, sanoo tutkija Lara G. Sigurdardóttir Reykjavikin yliopistosta MedicalXpressin uutisessa.

Aiemmin univaikeuksien on osoitettu kytkeytyvän lisääntyneeseen rintasyöpäriskiin. Islantilaistutkimuksessa puolestaan seurattiin 2 102 miestä, joiden ikä vaihteli 67:n ja 96 vuoden välillä.

Aluksi kenelläkään ei ollut eturauhassyöpää. Miehiltä kysyttiin, onko heillä uniongelmia: käytätkö unilääkkeitä, onko nukahtamisvaikeuksia, heräiletkö öisin ja koet vaikeuksia nukahtaa uudestaan ja heräätkö aikaisin aamulla niin, että on hankala päästä uneen toistamiseen?

Tutkittavista 8,7 prosentilla oli vakavia univaikeuksia ja 5,7 prosentilla hyvin vakavia.

Vakava uniongelma – isompi syöpäriski

Miehiä alettiin seurata vuosina 2002–2006, ja seurantaa jatkettiin vuoden 2009 loppuun. Tuona aikana 6,4 prosentilla miehistä diagnosoitiin eturauhassyöpä. Nukahtamisvaikeuksista ja heräilystä kärsivillä miehillä oli merkittävästi suurempi riski sairastua eturauhassyöpään, kun verrattiin hyvin nukkuviin.

Riski kasvoi sitä suuremmaksi, mitä vakavammista univaikeuksista miehet raportoivat. Riski nousi 1,6-kertaisesta aina 2,1-kertaiseen asti.

Tutkijat analysoivat aineiston seurannan päätyttyä uudestaan sulkeakseen pois sen mahdollisuuden, että univaikeudet olisivat voineet aiheutua diagnosoimattomasta eturauhassyövästä tai laajentuneesta eturauhasesta, joka herättelee yöllä vessakäynneille.

Tutkimus on julkaistu Cancer Epidemiology, Biomarkers & Preventionissa.

Tutkimus: Sigurdardottir L, Valdimarsdottir U, Mucci L, Fall K, Rider J, Schernhammer E,  Czeisler C, Launer L, Harris t, Stampfer M, Gudnason V, Lockley S: Sleep Disruption Among Older Men and Risk of Prostate Cancer. doi: 10.1158/1055-9965.EPI-12-1227-T Cancer Epidemiol Biomarkers Prev May 2013 22; 872

Lue myös:

Kommentoi »