Terve.fi

Mies: näillä ruoilla suojelet eturauhastasi syövältä

Mies: näillä ruoilla suojelet eturauhastasi syövältä
Eturauhassyöpä on miesten yleisin syöpä Suomessa. Siihen sairastuu vuosittain tuhansia miehiä ja määrä on koko ajan kasvussa.

Eturauhassyövän aiheuttajaa ei varsinaisesti tiedetä. Tietyt elintavat voivat lisätä eturauhassyöpäriskiä. Tällaisia ovat muun muassa tupakointi ja runsas rasvan käyttö ravinnossa.

Ruokavaliolla voi muutenkin olla merkitystä eturauhassyövän kehittymisessä tai sen ehkäisyssä. Askmen.com –sivusto luetteleekin muutamia ruokia, joiden ainesosat saattavat auttaa torjumaan eturauhassyöpää.

Tomaatit

Tomaatit sisältävät lykopeenia, joka on antioksidantti. Lykopeeni antaa tomaatille sen punaisen värin. Se on myös yksi tutkituimmista syöpää ehkäisevistä yhdisteistä. Vaikka lykopeenin vaikutukset eturauhassyövän ehkäisyssä ovat kiistanalaiset, on olemassa tutkimuksia, joiden mukaan runsas tomaattien syönti ja lykopeenin saanti on voitu yhdistää alentuneeseen eturauhassyöpäriskiin.

Parsakaali

Parsakaalissa on sulforafaani, kuten myös muissa ristikukkaisissa vihanneksissa, kuten kaalissa ja kukkakaalissa. Joidenkin asiantuntijoiden mukaan parsakaali on yksi voimakkaimmista syöpää ehkäisevistä aineista mitä on olemassa. Sulforafaani vaikutustapaa ei täysin tunneta, mutta se joko toimii itsenäisenä antioksidanttina tai sitten se tehostaa haitallisten entsyymien poistoa kehosta. 

Soija

Soijan isoflavonien tiedetään suojaavan monilta syöviltä, niin myös eturauhassyövältä. Se on todettu monissa tutkimuksissa, vaikkakin tulokset vaativat edelleen kliinisiä testejä. Soijaa kannattaakin käyttää aina silloin tällöin esimerkiksi korvaamalla sillä lihan ruoasta.

Pellava

Pellavansiemenet ja –öljy hyödyttävät parillakin tavalla miehiä: ne sisältävät sekä lignaaneja että omega-3-rasvahappoja. Lignaanien takana ei ole vielä varmoja todisteita eturauhassyövän ehkäisijänä, mutta Askmen.com –sivuston mukaan tulokset ovat kuitenkin olleet tähän mennessä lupaavia.

Lue lisää:

Julkaistu: 27.9.2009
Kommentoi »