Sairaudet

Norovirus laittaa taas mahat sekaisin

Mikä on norovirus? Norovirukset ovat yleisimpiä vatsatautien aiheuttajia. Norovirus leviää helposti. Lue lisää noroviruksesta.

9.1.2009 Terve.fi

Oksennus- ja ripulitautia aiheuttavaa norovirusta on jälleen liikkeellä Suomessa, kirjoittaa sanomalehti Kaleva. ”Mitättömän oloinen, mutta ärhäkkä virus pystyy aiheuttamaan paljon harmia”, toteaa emeritusprofessori Carl-Henrik von Bonsdorff Helsingin yliopistosta Kalevan uutisessa.

Von Bonsdorffin mukaan tämän hetkistä epidemiaa on edeltänyt jo kaksi rankkaa vuotta. Hän tuumii, että jos virus olisi välissä väsähtänyt, voisi nyt olla edessä helpompi välivuosi.

Mikä on norovirus?

Norovirukset ovat yleisimpiä vatsatautien aiheuttajia. Ne aiheuttavat usein epidemioita esimerkiksi sairaaloissa ja kouluissa. Norovirus leviää helposti ja tartunta voi tapahtua suoraan ihmisestä toiseen veden, elintarvikkeiden tai kosketuspintojen välityksellä.

Norovirukset ovat hyvin kestäviä ja ne voivat säilyttää tartuttamiskykynsä esimerkiksi oksennuksen tahrimassa matossa jopa 12 vuorokautta. Taudin itämisaika on puolesta vuorokaudesta pariin vuorokauteen oireiden alkaessa usein äkillisesti.

Tyypillisesti oireet alkavat kouristavilla vatsakivuilla ja pahoinvoinnilla, joita seuraa oksentelu. Suurimmalla osalla taudinkuvaan liittyy myös lievä ja lyhytkestoinen ripuli. Osalla on myös lämpöilyä. Oireet kestävät yleensä vajaasta vuorokaudesta kolmeen vuorokauteen.

Norovirustartuntaa voi ehkäistä huolellisella käsihygienialla, vihannesten ja hedelmien huolellisella pesemisellä ja tartuntapintojen puhdistamisella. Sairauteen ei ole lääkehoitoa, vaan yleensä oireet paranevat nopeasti. Joskus nestehoito sairaalassa on tarpeen.

Yleisimmin tavattu norovirus on tyyppiä GII.4, jota on kutsuttu myös ihmevirukseksi, kirjoittaa Kaleva. Tämä ihmevirus on ennättänyt synnyttää jopa useita suurtartuntoja, pandemioita, kahden kolmen vuoden välein. Von Bonsdorffin mukaan ihmevirus GII.4 on erittäin jalostunut paketti ja hän ennustaakin, että joudumme elämään norovirusten kanssa vielä pitkään.

Lue myös:

Norovirus leviää – näin ehkäiset ja hoidat

Ruokamyrkytys – yleisimmät aiheuttajat ja oireet

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi