Treeni ja ravinto

Nopeat hiilihydraatit eivät lisää kakkostyypin diabetesriskiä

Aterian jälkeen veren sokeripitoisuutta nopeasti ja voimakkaasti lisäävien hiilihydraattien on aiemmin epäilty lisäävän riskiä sairastua tyypin 2 diabetekseen. THL:n tutkijan Minna Similän väitöskirjan tuoreet tutkimustulokset kuitenkin kumoavat epäilyt.

12.4.2012 Terve.fi

Tutkimus todistaa, ettei ruokavalionglykeemisellä indeksillä ole yhteyttä tyypin 2diabetekseen. Tutkimus osoitti, että saman hiilihydraatin aiheuttama verensokerin nousu voivaihdella huomattavasti eri ihmisten välillä.

Similä selvitti tutkimuksessaanruoan hiilihydraattien glykeemisen indeksin yhteyttä tyypin 2 diabetekseensairastumiseen ja sitä, miten rasvan tai proteiinin korvautuminenhiilihydraateilla vaikuttaa diabetekseen sairastumiseen.

Glykeeminen indeksi eli GI kuvaa ruoan aiheuttamaaaterianjälkeistä verensokerin nousua. Mitä suurmepi GI-arvo on, sitä nopeammin verensokeri nousee.

GI vaihteli henkilöiden välillä

Tutkimuksessa tehtyjen ruoan GI-mittausten tuloksetvaihtelivat paljon saman henkilön eri aikoina tehdyissä mittauksissa sekä henkilöiden välillä.

- Ihmisten välillä on huomattavia eroja siinä,minkä verran sama hiilihydraatti suurentaa aterian jälkeen verensokeripitoisuutta. Esimerkiksi valkoisen vehnäleivän GI vaihteli tutkittavienvälillä 42:sta 103:een. Lisäksi eri päivinä sama hiilihydraatti voi aiheuttaasamalla ihmisellä erilaisen verensokerin nousun, Similä kertootutkimustuloksista.

Ruokavalion keskimääräisellä GI:llä ei todettu olevanmerkitystä diabetekseen sairastumisessa. Myöskään suuremman GI:nhiilihydraattien korvautumisen pienemmän GI:n hiilihydraateilla ei todettuolevan yhteydessä diabetesriskiin.

Normaalipaino varmin tapa vähentää riskiä

Ruokavalion suuremman hiilihydraattipitoisuuden todettiinkuitenkin olevan yhteydessä pienempään tyypin 2 diabetesriskiin. Riski oli pienempi myös silloin, kun hiilihydraatit korvasivat rasvaa tai proteiinia, erityisestikovaa rasvaa tai eläinperäistä proteiinia. Tulos ei riippunut siitä, mikä olirasvaa tai proteiinia korvaavien hiilihydraattien GI.

Tulosten perusteella GI:n huomioimisella ei voidaehkäistä tyypin 2 diabetesta. Hiilihydraattipitoisten ruokien muillaominaisuuksilla sekä rasvan ja proteiinin määrällä ja laadulla on omatvaikutuksensa.

- Edelleenselvin keino tyypin 2 diabeteksen ehkäisyyn on normaalipainon ylläpitäminen,Similä summaa.

26 000 suomalaismiehen tutkimus

Väitöskirjatyön seurantatutkimukseenosallistui lähes 26 000 tupakoivaa keski-ikäistä suomalaismiestä. Miestenruoankäyttötiedot kerättiin kyselylomakkeella ja diabetekseen sairastumistaseurattiin Kelan erityiskorvattavien lääkkeiden rekisteristä.

12-vuotisenseurannan aikana tutkimusaineistossa todettiin lähes 1 100 diabetestapausta.  Ruoan GI:n vaihtelua tutkittiinateriakokeessa, johon osallistui 11 henkilöä.

Minna Similän väitöskirja tarkastetaan Helsingin yliopistossa 13.4.2012.

Kommentit
Ei kommentteja vielä
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi

terve
KäyttöehdotTietosuojaselosteEvästekäytännöt