Terve.fi

Niveltulehdus voi olla sydäntaudin merkki

Niveltulehdus voi olla sydäntaudin merkki
Nivelreuma ja SLE (punahukka) kohottavat sydäninfarktin ja aivohalvauksen riskiä.
19.5.2009

Nivelreuman tai punahukan aiheuttamien nivelkipujen kanssa kamppailevilla potilailla on jo muutenkin vaikeaa, mutta heidän kannattaisi paneutua erityisesti sydämensä ja valtimoidensa terveyteen.

Nivelreuma, punahukka ja muut samantyyppiset krooniset autoimmuunisairaudet aiheutuvat immuunijärjestelmän häiriintymisestä. Tietyntyyppiset valkosolut, jotka normaalisti suojaavat elimistöä infektioilta, hyökkäävät elimistön omia kudoksia vastaan. Nivelreumassa ilmenee pääasiassa nivelissä tulehdusta ja kipua aiheuttavaa kudostuhoa. Punahukassa immuunijärjestelmä voi hyökätä niveliä, ihoa, keuhkoja, verisuonia, sydäntä, maksaa, munuaisia ja hermostoa vastaan. Näistä kahdesta sairaudesta kärsii yhteensä noin neljä miljoonaa yhdysvaltalaista. Useimmat heistä ovat naisia.

On vankkaa näyttöä siitä, että tällaiset autoimmuunisairaudet ovat jollakin tavalla yhteydessä sydäntauteihin. Nurses’ Health Study tutkimuksen löydökset esimerkiksi osoittavat, että nivelreumasta kärsivät naiset saavat kaksi kertaa todennäköisemmin sydäninfarktin kuin muut. Mitä kauemmin naiset sairastavat nivelreumaa, sitä suurempi vaara on. Punahukan osalta sydäntaudin vaara on vieläkin suurempi. Uudempi tutkimus viittaa puolestaan siihen, että myös kihti, joka on toisenlainen niveltulehdus, olisi yhteydessä sydän ja verisuonitauteihin (Archives of Internal Medicine, 26.5.2008).

Kukaan ei tiedä tarkasti, miten nämä nivelsairaudet liittyvät sydän- ja verisuonitauteihin. Ne eivät yleensä vaurioita sydäntä eivätkä valtimoita suoraan. On mahdollista, että niiden kaikkien taustalla voi olla sama syy: tulehdusprosessi.

Tulehdus on olennainen osa elimistön puolustusjärjestelmää. Se auttaa puolustautumaan bakteereja, viruksia ja muita tunkeilijoita vastaan, poistamaan kuollutta kudosta ja korjaamaan kudoksia. Nivelreuma- ja punahukkapotilailla tulehdus toimii kuitenkin kuten omien joukkojen tulitus, joka kohdistuu omaan elimistöön tuhoten niveliä ja muita kudoksia. Vallitsevan sydäntauteja koskevan nykykäsityksen mukaan tulehdus kiihdyttää valtimoiden rasvoittumista, ylläpitää tulehdusprosessia ja vaikuttaa valtimoita ahtauttavan kolesteroliplakin kehittymiseen, mikä on sydäninfarktin ja monen aivohalvauksen perimmäinen syy.

Muitakin yhteyksiä luultavasti löytyy. Nivelkivuista kärsivien potilaiden on tuskallista liikkua, mikä toisaalta ehkäisisi parhaiten sydäntauteja. He saattavat myös lihoa. Lisäksi he käyttävät monia lääkkeitä, kuten kortikosteroideja, jotka edistävät valtimonrasvoittumistautia sekä vaurioittavat siten sydäntä ja valtimoita.

Avainkohtia:

  • Nivelreuma-, punahukka- ja kihtipotilaiden sydäntautiriski on keskimääräistä suurempi. (Tämä ei koske nivelrikkoa.)
  • Toistaiseksi paras keino pienentää tätä riskiä on kiinnittää huomiota ruokavalioon, painoon, liikuntaan, verenpaineeseen ja veren kolesteroliarvoihin. 

Tulehduksen lievittäminen

Ideaalimaailmassa tiedon siitä, että nivelreuma tai punahukka voivat kohottaa sydäntautiriskiä, pitäisi johtaa keinoihin, joilla ongelmaa voitaisiin hoitaa. Todellisuudessa näin ei ole. Harvardin yliopiston yhteydessä toimivan Brigham and Women’s Hospital sairaalassa työskentelevän reumatologi Daniel Solomonin mukaan yksi suurista arvoituksista on, miten näistä sairauksista kärsiviä potilaita voitaisiin parhaiten auttaa pienentämään kohonnutta sydäntautiriskiään. Solomon on tehnyt tällä lääketieteen alueella merkittävää tutkimustyötä.

Nivelreuman ja punahukan hallinta tulehdusta vähentävillä lääkkeillä, kuten infliksimabilla, adalimumabilla tai etanerseptillä saattaa olla hyvä alku. Joukko pieniä tutkimuksia osoittaa, että näitä lääkkeitä käyttävillä nivelreumapotilailla ilmenee harvemmin sydäninfarkti tai muu sydän ja verisuonitapahtuma kuin steroideja tai muita lääkkeitä käyttävillä.Entäpä sitten statiiinit, nuo sydäntauteja ehkäisevät ihmelääkkeet? Sen lisäksi, että statiinit parantavat kolesteroliarvoja, ne myös vakauttavat kolesteroliplakkia ja vähentävät tulehdusta. Hyvin alustavissa tutkimuksissa on saatu viitteitä siitä, että statiinit saattaisivat vähentää niveltulehduksiin liittyvää kipua ja turvotusta. Toistaiseksi yhdessäkään kokeessa ei kuitenkaan ole selvitetty pitkäaikaisen statiinihoidon vaikutuksia näiden potilaiden sydäntauteihin ja niiden ennusteeseen.

Päivittäisessä pieni annoksisessa aspiriinissa saattaisi olla järkeä, vaikka tätäkään ei ole vielä testattu. Jos niveltulehduspotilaat pyrkivät suojaamaan sydäntään aspiriinilla käyttäessään kivun lievittämiseksi steroideihin kuulumattomia tulehduskipulääkkeitä (NSAID), kuten ibuprofeenia, heidän pitäisi tietää kaksi tärkeää asiaa: 1) Potilaiden kannattaa ottaa aspiriinia vähintään 30 minuuttia ennen päivän ensimmäistä NSAID-lääkeannosta. 2) Potilaiden kannattaa käyttää nopeasti imeytyvää aspiriinia eikä enteromuotoista tai muuten hitaasti vapautuvaa valmistetta. Yksi aspiriinin käyttöön liittyvistä ongelmista on, että se voi eräiden muiden nivelreumalääkkeiden tavoin aiheuttaa mahaärsytystä.

Toistaiseksi seuraaviin asioihin kannattaisi kiinnittää huomiota:

  • painonhallinta
  • terveellinen ruokavalio
  • liikunta
  • verenpaineen hallinta
  • veren kolesterolin hallinta

Harvardin yliopiston yhteydessä toimivan Beth Israel Deaconess Medical Centerin reumatologian osaston ylilääkäri Robert Shmerlingin mukaan viesti ei ole erityisen mediaseksikäs, mutta voi toisaalta olla hyödyllinen pelastaessaan ihmishenkiä.

Copyright © 2008 by President and Fellows, Harvard College. All rights reserved.

Artikkelin sisältö vastaa yhdysvaltalaista hoitokäytäntöä.

Kommentoi »