Terve.fi

Nämä ruuat vaikuttavat uniisi - Lue lista ja nuku paremmin!

Nämä ruuat vaikuttavat uniisi - Lue lista ja nuku paremmin!
Julkaistu 31.10.2012

Lue ja hämmästy!.

1. Tryptofaania sisältävät ruuat

Maitotuotteet sisältävät tryptofaania, joka edistää unensaantia. Lämpimän maidon juominen iltaisin unen houkuttelemiseksi ei siis ole urbaanilegendaa. Tryptofaania saa myös pähkinöistä, siemenistä, banaanista, hunajasta ja kananmunista.

2. Hiilihydraatit

Hiilihydraattipitoiset ruuat yhdistettynä maitopitoisiin ruokiin on yöunta edistävä iltapala. Kokeile vaikkapa muroja maidon kera, jogurttia ja keksejä tai leipää juuston kanssa.

3. Runsasrasvaiset ruuat

Kaloripommit edistävät unettomuutta. Iltapalalta kannattaa siis jättää pois rasvaiset ruuat. Suuri annos ruokaa illalla saattaa myös juoksuttaa yön tunteina vessassa.

4. Kofeiini

Pienikin annos kofeiinia iltapäivän jälkeen voi saada yöunen häiriintymään. Kofeiinia on myös muualla kuin kahvissa. Tummat virvoitusjuomat, suklaa ja tee sisältävät myös kofeiinia, joka valvottaa. Vältä kofeiinipitoisia tuotteita vähintään kuuden tunnin ajan ennen yöunille menoa. Huomaa myös, että jotkin lääkkeet voivat sisältää kofeiinia.

5. Alkoholi

Yömyssy voi tuntua houkuttelevalta ajatukselta, mutta vaikka alkoholi periaatteessa rentouttaakin, yöunia se ei paranna. Alkoholin vaikutuksen alaisena voi nukahtaa nopeammin, mutta alkoholi keventää unen laatua, aiheuttaa vapinaa, yöhikoilua, levottomuutta ja painajaisia.

6. Mausteiset ruuat

Maustepitoiset ruuat voivat aiheuttaa närästystä, joka taas häiritsee unta. Suuret ja mausteiset ateriat kannattaa nauttia viimeistään neljä tuntia ennen unille menoa.

7. Proteiini

Proteiinitankkaus ennen yöunia kannattaa jättää väliin, sillä se huonontaa yöunia. Proteiinipitoinen ruoka sulaa huonommin, jolloin yöstä voi tulla ahdistava. Vaihda proteiini kevyempään iltapalaan.

8. Juomat

Iltaisin ei kannata kitata mitään juomista kovinkaan paljoa, sillä se tietää vessamaratonia yöllä. Jokainen tarvitsee vuorokaudessa pari litraa nestettä, mutta juominen kannattaa ajoittaa päiväsaikaan.

Lue lisää:

Kommentoi »