Terve.fi

Piristystä syksyyn kirkasvalolla ja joogalla

Piristystä syksyyn kirkasvalolla ja joogalla
Pimenevä syksy ja lyhenevät päivät aiheuttavat monella kroonista väsymystä ja jopa masennusta. Näin voit saat energiaa päivääsi kirkasvalosta ja joogasta.
Julkaistu 25.6.2015

Keho ja mieli tarvitsevat tietyn määrän valoa päivässä toimiakseen normaalisti. Valon määrä on melkein yhtä tärkeä kuin monipuolinen ruokavalio, koska se määrittelee osaa hormonitoiminnastamme.

Jos valoa ei ole tarjolla luonnosta, joutuu turvautumaan keinovaloon kirkasvalolampuista, joka on useissa tutkimuksissa todettu erittäin tehokkaaksi talven pimeyden aiheuttamien elimistöllisten ongelmien torjunnassa. Jotta kirkasvalohoito toimisi on sen oltava tietyn väristä ja siinä on oltava tietty valoteho, muuten keho ei tunnista sitä päivänvaloksi.

Yhdistä joogaa ja kirkasvalohoito 

Yhdistämällä kirkasvalohoito liikuntaan, etenkin joogaan, voidaan positiivisia vaikutuksia vielä parantaa. Uni-valverytmiä valvoo kehossa pääasiassa käpyrauhanen, joka säätelee melatoniinin määrää. Melatoniinin poistumista kehosta voi nopeuttaa liikunnalla, koska se nostaa sykettä, nopeuttaa verenkiertoa ja aineenvaihduntaa.

Juuri tätä yhteisvaikutusta hyödynnetään Solar Joogassa. Se on suomalainen innovaatio, joka yhdistää joogan ja kirkasvalohoidon.

Kokeile itse omassa kodissasi! 

Muutaman helpon liikkeen avulla voit aamulla omassa kodissasi kokeilla, miten joogan ja kirkasvalohoidon yhdistelmä piristää.

Liikkeet tulevat yin-joogasta, joka on hyvin rauhallista. Se sopii loistavasti aamuun ennen työpäivää. Jos käytät kirkasvalolamppua, lue sen käyttö-ohjeista mikä on kyseisen laitteen suositeltu hoitoetäisyys ja aseta lamppu lattialle tai matalalle pöydälle jooga-alustasi eteen.

Näin kokeilet!

1. Kyykyssä istuminen

Aseta kirkasvalolamppu siten, että se on hoitoetäisyydellä kasvoistasi.

Kyykyssä istumiselle on monta tekniikkaa, kuuntele omaa kehoasi, etenkin polviasi, ja aloita aina lyhyellä pidolla. Voit istua kyykyssä polvet leveällä tai kapealla, kantapäät ilmassa tai lattiaa vasten, selkä pystysuorana tai pyöreänä roikkua eteenpäin.

Jos viimeisestä kyykyssä istumisestasi on vuosikausia aikaa, aseta viikattu viltti tai muu noin viisi senttiä paksu tuki lattialle ja istu kantapäät tuettuna korokkeelle, jos polvissa tuntuu pahalta laita pepun ja jalkojen väliin tyyny, jotta polvet eivät pääse ihan loppuun saakka koukkuun. Voit myös kokeilla selkä seinää vasten istumista, jolloin seinä kantaa osan kehon painosta, näin kaikki paine ei kohdistu jalkoihin.

Koeta aluksi istua asennossa niin pitkään kuin mukavasti mahdollista, ja kun keho tottuu, voit istua muutamia minuutteja. Asennon ei tarvitse olla staattinen, vaan voit rauhallisesti siirtää painoa eteen ja taakse, ja puolelta toiselle. Asennosta hyötyvät kaikki jalan nivelet, jotka saavat pehmeän herätyksen aamuun ja nesteytyvät. Myös selkä hyötyy; alaselkä saa pehmeän venytyksen ja mitä enemmän pyöristyt eteenpäin sen paremmin saa koko selkä lempeän venytyksen.

2. Lohikäärmeasento

Pidä edelleen kirkasvalolamppu hoitoetäisyydellä kasvoistasi.

Lohikäärmettä varten asetu polviseisontaan jooga-alustallesi, tuo jompikumpi jalka eteen koukussa ja lähde viemään vartaloa eteenpäin kunnes saat sopivan tuntuisen venytyksen aikaiseksi takimmaisesta etureidessä ja lonkankoukistajassa. Etummaisen jalan paikkaa ja asentoa voit vaihdella oman maun mukaan, tärkeintä on tuntea mukava venytys takimmaisessa jalassa. Voit nojata käsiä etummaiseen polveen, tai viedä lattialle saakka ja levätä ylävartaloa etummaisen reitesi päällä. 

Asennon ei tarvitse olla staattinen, vaan voit keinutella painoa puolelta toiselle ja välillä voimistaa välillä vähentää venytystä. Vaihda puolta ja toista. Pidä asento noin 30 sekunnista kolmeen minuuttiin. Kun kehosi tottuu asentoon, voit pidentää pitoa. Jos tuntuu, että tarvitset polven alle lisää pehmustetta taittele pehmeä viltti tai pyyhe polven alle.

Lohikäärmeasento on yksi yin joogan tyypillisimmistä asanoista, siitä on erityisen paljon hyötyä toimistotyötä tekeville, koska se venyttää lonkkia ja lonkankoukistajaa, jotka istumatyössä lyhenevät koko ajan.

3. Sfinksiasento

Pidä kirkasvalolaite edelleen hoitoetäisyydellä kasvoistasi.

Käy päinmakuulle jooga-alustallesi, nosta ylävartalo kyynärpäiden varaan. Asennon tarkoituksena on taivuttaa selkää pehmeästi taakse. Jos kyynärpäiden varassa liike ei vielä tunnu tarpeeksi, voit nousta käsien varaan ja ojentaa käsivarret, silloin voit säätää asennon voimakkuutta siirtämällä kädet kauemmas vartalosta joko eteenpäin tai viistosti sivulle.

Saat asentoon erilaisen tuntuman, jos päästät hartiat rennoiksi, ja annat hartioiden nousta korviin. Voit myös kokeilla antaa pään roikkua koko painollaan eteenpäin, jolloin saat mukavan niskavenytyksen. Kaulavenytyksen saat nostamalla leuan ilmaan, voit vielä pehmeästi liikutella päätä puolelta toiselle ja hakea tilaa kaulan ja leukaluun lihaksistosta. Pysy asennossa 1–2 minuuttia.

4. Lepo

Tehtyäsi nämä kolme asentoa, käy vielä hetkeksi selin makuulle alustalle ja anna kehon tasaantua muutaman minuutin verran. Voit pitää silmät auki tai kiinni, kirkasvalohoito toimii myös luomen läpi.

Lähde harjoituksen jälkeen kirkkain mielin kohti työpäivää. Saman harjoituksen voit tehdä myös illalla ennen nukkumaanmenoa, ilman kirkasvalohoitoa.

Kirjoittaja on joogaopettaja ja joogaopettajien kouluttaja.

Kommentoi »