Nämä kosmetiikan kemikaalit kannattaa asettaa pannaan – 5 vinkkiä

Nämä kosmetiikan kemikaalit kannattaa asettaa pannaan – 5 vinkkiä
Tiesit varmaan, että kosmetiikka saattaa sisältää kemikaaleja, joiden vaikutuksia ihmiseen ei ole vielä kunnolla edes tutkittu. Mutta tiesitkö, mitä kemikaaleja kannattaa erityisesti välttää? Lilly Wallace listaa eHow.comin blogissaan nämä viisi kemikaalia, jotka voivat tutkimusten mukaan olla haitaksi terveydelle.
Julkaistu 27.1.2016

1. Ftalaatit

Ftalaatit ovat kemiallisia pehmentimiä eli niitä käytetään useimmiten tekemään muovista pehmeämpää ja notkeampaa. Näitä aineita löytyy kuitenkin myös hygieniatuotteista: kosteusvoiteissa läpäisemään ja pehmentämään ihoa, hajuvesissä pidentämään niiden kestoa ja kynsilakoissa ehkäisemään lakan lohkeilemista. Valitettavasti ftalaatteja on olemassa niin monenlaisia, että niitä on vaikea tunnistaa vain lukemalla läpi tuoteseloste. Ne on saatettu merkitä selosteeseen ainoastaan ´hajusteeksi´ tai ´parfyymiksi´.

Erilaiset ftalaatit voivat vaikuttaa kehoon erilaisilla tavoilla. Eläinkokeissa on havaittu, että jotkut näistä aineista voivat vaikuttaa endokriiniseen järjestelmään (esimerkiksi hormoneihin), ja rottakokeessa niiden huomattiin häiritsevän rottien normaalia seksuaalista kehitystä. Ftalaattien on havaittu vaikuttavan myös ihmisten hedelmällisyyteen ja lisääntymiseen.

Näin vältät niitä: Vältä hajusteita sisältäviä tuotteita, elleivät ne ole täysin luomuja. Voit myös ottaa yhteyttä tuotteen valmistajaan ja kysyä, sisältääkö se ftalaatteja.

2. Triklosaani

Triklosaani on synteettinen, antibakteerinen aine, jota löytyy pääasiassa antibakteerisista saippuoista, mutta myös joistakin aknea torjuvista tuotteista sekä hammastahnoista. Triklosaani huolettaa tutkijoita muun muassa siksi, että se voi edistää antibiooteille vastustuskykyisten bakteereiden kehittymistä ja muuttaa negatiivisesti immuunijärjestelmän toimintaa.

Näin vältät sitä: Valitse tuotteita, joissa ei ole triklosaania. Se on usein listattu tuoteselosteen alkuun aktiivisena ainesosana. Käytä tavallista saippuaa käsien pesemiseen tai valitse teeöljypohjainen antibakteerinen saippua. Teeöljyllä on vahvoja antibakteerisia ja antiseptisiä vaikutuksia.

3. Natriumlauryylisulfaatti eli SLS

SLS:ää eli sodium lauryl sulfatea löytyy sampoista, hammastahnoista ja muista puhdistusaineista. Aineeseen liittyy kaksi suurta huolenaihetta: ensinnäkin se on hyvin ärsyttävää ainetta ja toisekseen sen valmistaminen tuottaa kemikaalia, jota epäillään karsinogeeniksi.

Joillakin ihmisillä hammastahnan sisältämä SLS voi aiheuttaa suun sisäisiä haavoja. Ongelma katoaa, jos vaihtaa tahnaan, jossa ei ole SLS:ää.

Näin vältät sitä: Vältä SLS:ää sisältäviä tuotteita. Se on listattu selkeästi tuoteselosteeseen, joten sen löytää helposti listasta.

4. Synteettiset hajusteet

Synteettiset hajusteet on yleensä listattu tuoteselosteeseen nimien ’tuoksu” tai ’parfyymi’ alle. Niitä löytyy perinteisten hajuvesien lisäksi myös lähes kaikista kehon- ja ihonhoitotuotteista. Niitä käytetään usein epämiellyttävien hajujen peittämiseen tai tietyn hajusteen lisäämiseksi tuotteeseen. Hajusteiden käytön ongelma on se, että koska yhtiöillä on oikein suojella tuotteidensa ”reseptiä” heidän ei tarvitse listata tuotteeseen, mitä hajusteita siinä on käytetty. Valitettavasti näiden salaisten aineiden joukossa voi olla esimerkiksi ftalaatteja tai parabeenejä.

Näin vältät niitä: Vältä tuotteita, jotka sisältävät ’tuoksua’ tai ’parfyymia’ ja valitse 100 % luomutuote.

5. Oxybenzone

Tämä on orgaaninen yhdiste, jota löytyy yleensä aurinkosuojatuotteista, mutta myös kynsilakoista, hajusteista, hiuslakasta ja kosmetiikasta. Se suojaa laajasti sekä UVA- että UVB-säteilyltä, mutta se saattaa vaikuttaa myös endokriinijärjestelmään, kuten hormoneihin.

Näin vältät sitä: Vältä tuotteita, jotka sisältävät oxybenzonea.

Lähde: eHow.com

Lue myös:

1 kommentti