Ripsiseerumin turvallisuus tutkintaan Suomessa – Vedetty markkinoilta jo USA:ssa

Ripsiseerumin turvallisuus tutkintaan Suomessa – Vedetty markkinoilta jo USA:ssa
Ripsen tyveen eyelinerin tapaan levitettävien ripsiseerumien luvataan pidentävän ja tuuhentavan ripsiä. Lupaukset kuulostavat hyviltä, mutta samaan aikaan tutkijat ovat huolissaan ripsiseerumissa käytettävien aineiden haittavaikutuksista.
Julkaistu 26.1.2016

RevitaLash Advanced -ripsiseerumi on vedetty markkinoilta Amerikassa, kun oikeus totesi ripsiseerumin olevan lääkevalmiste, eikä normaali reseptivapaa kosmeettinen tuote. Komedo.fi:n mukaan RevitaLash tuotteiden valmistaja, Athena Cosmetics on päätöksestä huolimatta ilmoittanut, ettei jälleenmyyjien tarvitse lopettaa tuotteen myyntiä. 

Oikeuden päätös laittoi vauhtia myös Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimeaan, jonka yliproviisori Kristiina Pellas kertookin Fimean aloittaneen samaisen ripsiseerumin tutkinnan.

- Epäilemme, että Suomessakin myytävässä ripsiseerumissa on lääkeaineen johdannaista. Nyt tutkimme tämän kosmeettisen tuotteen koostumusta ja selvitämme onko tuotteella liian voimakas vaikutus, jolloin se pitäisi luokitella lääkkeeksi, Pellas selventää.

Vaikka ripsiseerumista löydettäisiin lääkeaineen johdannaisia, ei tuotteen luokitteleminen suoraan lääkkeeksi ole itsestäänselvyys.

- Useimmiten tällaisissa tapauksissa yritys tekee tuotteesta vain toisen version hieman eri koostumuksella, jolloin sen voi jälleen luokitella kosmeettiseksi tuotteeksi, Pellas valaisee.

Vastuu tuotteesta toiminnanharjoittajalla

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin lakimies Pauliina Kanerva kertoo vastuun tuotteen turvallisuudesta olevan toiminnanharjoittajalla.

- Toiminnanharjoittajan tulee ilmoittaa valvontaviranomaiselle oma-aloitteisesti ja välittömästi, jos se saa tietää tai pystyy ammattitaitonsa perusteella päättelemään tuotteestaan aiheutuvan vaaraa jonkun terveydelle tai omaisuudelle. Tällöin toiminnanharjoittajan pitää tehdä yhteistyötä vaaran poistamiseksi, Kanerva selventää.

Ripsiseerumin sisältämien ainesosien turvallisuuden selvittäminen aloitettiin Suomessa kuitenkin Fimean aloitteesta, joka on ollut huolissaan seerumeiden turvallisuudesta jo pidemmän aikaa.

- Olemme keskustelleet tästä Fimeassa jo vuosia. Nyt tutkintapäätöksen tekemistä vauhditti tuotteen poisveto Amerikassa ja sen kasvanut suosio Suomessa, jolloin myös sen mahdollinen turvallisuusriski on suurempi, Pellas Fimeasta perustelee.

Samaan aikaan Tukes selvittää, miten toiminnanharjoittaja on varmistunut kosmeettisena valmisteena myydyn tuotteen turvallisuudesta ja antaako se aihetta toimenpiteisiin.

Iiriksen ja ihon tummumista?

Fimean ylilääkäri Annikka Kalliokoski kertoo RevitaLash Advanced -ripsiseerumin ainesosaluettelosta löytyvän prostaglandiinianalogiksi luokiteltavaa Dechloro Dihydroxy Difluoro Ethylcloprostenolamide -ainetta.

Kalliokoski kertoo myös glaukoomalääkkeenä käytettävän bimatoprostin kuuluvan samaan prostaglandiinianalogien lääkeaineluokkaan seerumissa käytettävän aineen kanssa.

- Prostaglandiinianalogi alentaa silmänpainetta lisäämällä kammionesteen poistumista. Silmään annosteltavana sen haittavaikutuksena esiintyy muun muassa silmäripsien liikakasvua, Kalliokoski selventää.

Amerikassa ripsien riittämättömään ripsien kasvuun määrättävä Latisse-lääkevalmisteen sisältää niin ikään bimatoprostia. Samainen lääkevalmistaja myös haastoi Revitalashin oikeuteen prostaglandiinianalogin käytöstä kosmetiikassa.

- Latisse-valmiste voi aiheuttaa paikallisoireita, kuten silmien kutinaa, silmää ympäröivän ihon tummaa pigmentoitumista ja silmän värikalvon eli iiriksen muuttumista palautumattomasti tummemmaksi, Kalliokoski luettelee.

Kalliokoski ei pidäkään mahdottomana, että Latisse-lääkevalmisteen ja ripsiseerumin haittavaikutukset voisivat olla samanlaisia.

- Jos ripsiseerumissa on prostaglandiinianalogia, on vaikutus luultavasti samansuuntainen kuin bimatoprostilla. Myös haittavaikutuksia voi ilmetä. Ripsiseerumeiden tehoa ja turvallisuutta ei ole tutkittu niin perusteellisesti, kuin mitä lääkkeiltä vaaditaan, Kalliokoski tähdentää.

”Pelkkä bisnesoikeudenkäynti”

RevitaLash -tuotteiden Suomen maahantuojan Fenix Beauty Oy:n toimitusjohtaja Marjo Fischerin mukaan Amerikassa käyty oikeustaistelu oli puhtaasti bisnesoikeudenkäynti Latisselta. Ennen Fimean tutkintapäätöstä Fishcer sanoo oikeudenkäynnillä olleen heille positiivisia vaikutuksia.

- Itse asiassa oikeuden päätöksestä uutisoiminen on varmaan tuplannut myyntimme, Fischer näpäyttää.

Lähde: Komedo.fi

Kommentoi »