Kauneus

Laitatko pikaliimaa ripsiisi?

Ripsienpidennykset näyttävät kivoilta, mutta kuinka moni tietää altistuvansa samalla erittäin voimakkaille kemikaaleille?

Teksti Emine Erdogan
14.8.2015

Ripsiliimojen aiheuttamista rajuista allergiaoireista uutisoidaan yhä useammin. 

Herkistyminen ja allergiaoireet johtuvat yleensä ripsienpidennysliimojen pääraaka-aineina käytettävistä syanoakrylaateista, joita myös tavalliset talous- ja teollisuuspikaliimat sisältävät.

Ripsien kiinnityksen yhteydessä syanoakrylaattiyhdisteiden höyryt voivat aiheuttaa hengitystieoireita tai iholle joutuessaan voimakasta ärsytystä. Silmäluomelle karannut liimaa muuraa silmän umpeen sekunneissa ja ihoon saattaa muodostua palovammoja.

Jos pidennysten ottamisen jälkeen ilmenee punoitusta, turvotusta tai kutinaa, on hyvä käydä lääkärissä selvittämässä oireiden syy. Iho-oireet voivat johtua myös väärästä tekniikasta, huonosta hygieniasta tai ripsipidennysten hoidon laiminlyömisestä.

Joillakin ripsimerkeillä on käytössä liimoja, joista on poistettu yleisimpiä allergiaoireita aiheuttavia aineita, kuten hydrokinonia ja etyyli2-syanoakrylaattia. Nämä saattavat sopia heille, jotka saavat allergisia oireita perinteisistä liima-aineista. Osasta liimoista on myös poistettu musta väriaine, jolloin se sopii paremmin herkkäsilmäisille.

Liimoja tutkitaan

Ripsiteknikoiden, heidän asiakkaidensa ja ripsienpidennyksistä haaveilevien on hyvä tietää, minkälaisia kemikaaliyhdisteitä ripsien kiinnittämiseen käytetään, koska silmä ja sen ympärysiho on hyvin herkkä.

Ripsiliimojen aiheuttamat oireet ovat verrattain uusia. Onhan myös ripsienpidennysvillitys melko tuore.

Siksi liimojen luokittelua ja lainsäädäntöä vasta hiotaan EU-tasolla. Suomessa ripsiliimat ovat kemikaalilainsäädännön alaisia, sillä liimalla EU:n kosmetiikka-asetus ei luokittele liimoja kosmeettiseksi valmisteeksi.

Nähtäväksi jää, millaisen kohtalon syanoakrylaattipohjaiset ripsiliimat saavat.

Minkälaisia kokemuksia teillä on ripsienpidennyksistä?

Lähteet ja lue lisää:

Allergialiiton suositukset

Tukes

Työterveyslaitoksen tietoa allergiaa aiheuttavista akrylaateista

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi