Kosmetiikasta löydettiin vaarallisia kemikaaleja - Sipaisetko sinäkin tietämättäsi huuliisi lyijyä?

Kosmetiikasta löydettiin vaarallisia kemikaaleja - Sipaisetko sinäkin tietämättäsi huuliisi lyijyä?
Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto FDA on tutkinut kosmetiikkatuotteiden sisältämiä ainesosia ja tehnyt huolestuttavia löytöjä. Useiden naisten kasvoja ja hiuksia kaunistavista tuotteista löydettiin vaarallisia bakteereja, kemikaaleja ja raskasmetalleja, kuten lyijyä ja elohopeaa.
Julkaistu 25.6.2015

Forbes kertoi millaisia löytöjä yleisimmistä kosmetiikatuotteista tehtiin.

Kaikista huulipunista löydettiin lyijyä 

FDA testasi satoja huulipunia ja se löysi niistä jokaisesta lyijyä. Suurimmillaan tuotteista löytyi 7.19 ppm:n verran lyijyä. Käytännössä yksi ppm vastaa yhtä milligrammaa ainetta yhdessä kilossa.

FDA pitää huolestuttavana erityisesti sitä, kuinka suuri osa huulipunasta ja siinä mukana olevasta lyijystä päätyy elimistöön ruoan, juoman ja syljen mukana.

Testissa oli mukana suurien merkkien, kuten kuten L’orealin, Revlonin, Diorin ja Avonin huulipunia.

Ripsivärissä voi pesiä sieni 

Ripsiväriin tiedetään kulkeutuvan käytön yhteydessä bakteereja. Tähän saakka alle kolme kuukautta käytössä olleita ripsivärejä ollan pidetty turvallisena.

Nyt kuitenkin FDA:n testaamissa, alle kolme kuukautta käytössä olleista ripsiväreistä tehtiin bakteerilöydöksiä.

Bakteereja FDA löysi kolmasosasta testattavista ripisväreistä. Osasta he löysivät jopa sieniä ja tulehduksia aiheuttavia stafylokokkeja.

Mineraalimeikit voivat olla vaaraksi keuhkoille 

Viralliset tahot eivät ole varoittaneet mineraalimeikkien vaarallisuudesta, mutta keuhkoihin erikoistuneet lääkärit eivät pidä hienojakoisia mineraalimeikkejä vaarattomina.

Lääkärit uskovat, että mineraalimeikkien hienojakoisten hiukkasten levitessä ilmaan ne voivat kulkeutua myös hengitykseen ja keuhkoihin. Keuhkoissa hiukkaset voivat lääkäreiden mukaan aiheuttaa vaurioita.

Suoristusraudan päivittäinen käyttö voi olla haitaksi 

Huolimatta ”formaldehydi-vapaa” -merkinnöistä FDA löysi useista keratiinipohjaisista hiustensuoristimista karsinogeenisia formaldehydejä.

Pitoisuudet ovat sen verran pieniä, ettei niiden pitäisi olla haitallisia silloin, jos hiuksia suoristaa muutamia kertoja vuodessa. FDA ei kuitenkaan suosittele käyttämään suoristusrautaa päivittäin.

Osa kasvovoiteista sisälsi elohopeaa 

FDA löysi huomattavia määriä elohopeaa ja muita raskasmetalleja ryppyvoiteista ja ihoa vaalentavista voiteista. Löytäjä tehtiin merkeistä, joita myydään Aasiassa tai latinalaisessa Amerikassa.

FDA suositteleekin välttämään voiteita, jotka on ostettu joko Kiinasta, Intiasta tai Meksikosta. EU:n alueella näitä voiteita ei myydä.

1 kommentti