Terve.fi

Mullistava teoria MS-taudin syystä

Mullistava teoria MS-taudin syystä
MS-tauti saattaa johtua heikosta aivojen laskimoverenkierrosta verisuonikirurgi Paolo Zambonin mukaan.
Julkaistu: 3.12.2009

MS-tauti saattaa johtua heikosta aivojen laskimoverenkierrosta verisuonikirurgi Paolo Zambonin mukaan. Teorian mukaan laskimojärjestelmä ei kykene poistamaan tehokkaasti verta keskushermostosta, mikä johtaa raudan kerääntymiseen aivoihin.

Ylimääräinen rauta vahingoittaa laskimosuonia ja mahdollistaa sekä metallin että muiden aineiden pääsyn veri-aivoesteen läpi. Uudella teorialla voisi olla mullistavia seurauksia. Jos tautitila aiheutuu ahtautuneista tai tukkeutuneista verisuonista, ihmisiä voitaisiin seuloa MS-taudin suhteen kauan ennen oireiden ilmaantumista. Lisäksi yksinkertaisella pallolaajennusleikkauksella voitaisiin avata suonet ja ehkä pysäyttää sairauden eteneminen.

MS-tauti on rappeuttava hermosairaus, joka vaikuttaa aivoihin ja selkärankaan aiheuttaen tulehdusta ja vaurioita, mitkä voivat johtaa halvaukseen ja joskus sokeuteen. Perinteisen käsityksen mukaan MS-tauti on autoimmuunisairaus, jonka aiheuttavat hermosoluihin ja aivoihin hyökkäävät immuunisolut. Buffalolaistutkijat pyrkivät paraikaa selvittämään, onko MS-potilailla muita todennäköisemmin krooninen keskushermoston laskimovirtauksen vajavuus (CCSVI).

”Jos pystymme todistamaan, että keskushermoston laskimovirtauksen vajavuus on MS-taudin syy, se tulee muuttamaan käsitystämme siitä, kuinka ymmärrämme MS-taudin,” sanoo tohtori Robert Zivadinov, buffalolaisryhmän vetäjä.

Italialaisten viime vuonna julkaisemassa tutkimuksessa MS-potilailla oli 43 kertaa todennäköisemmin epänormaalisuuksia laskimojen ulosvirtauksessa kontrolleihin verrattuna. Myös Zivadinov kollegoineen havaitsivat samanlaisia tuloksia pilottitutkimuksessaan: MS-potilailla oli krooninen vajavainen verenvirtaus aivoista. Zambonin ryhmä on raportoinut tuloksia painossa olevasta tutkimusartikkelista, missä he kuvaavat leikkaushoidon vaikutusta MS-potilaisiin, joilla oli epänormaali aivojen verenvirtaus.

Potilaiden leikkauksen jälkeisiä MS-oireita verrattiin oireisiin kaksi vuotta ennen leikkausta. Puolentoista vuoden aikana leikkauksen jälkeen puolella potilaista, joilla oli sairauden aaltomainen muoto, ei ollut kohtauksia. Vastaava osuus ennen leikkauksia oli 27 %. Lupaavista tuloksista huolimatta asiaa ei ole vielä todistettu, ja asiantuntijat varoittavat innostumasta liikaa. Erityisesti he varoittavat potilaita hakeutumasta leikkaukseen, ennen kuin asia on selvitetty täydellisesti satunnaistetulla sokkokoeasetelmalla.

Lisätutkimukset ovat tarpeen, ennen kuin vallalla olevaa käsitystä MS-taudin luonteesta voidaan kumota.

Lähteet: Radical MS Theory Stirs Interest, Medpagetoday ja CBS News: Experimental MS surgery draws Canadian interest

Lue lisää:

Kommentoi »