Terve.fi

Korkea kiertävän D-vitamiinin taso suojaa MS-taudilta

Korkea kiertävän D-vitamiinin taso suojaa MS-taudilta
Epidemiologiset ja kokeelliset tutkimukset ovat viitanneet siihen, että korkea kiertävän D-vitamiinin pitoisuus veressä saattaa suojata MS-taudilta . Yhdysvaltalaisessa tapaus-verrokkitutkimuksessa on selvitetty 25-hydroksi-D-vitamiinin ja MS-taudin välistä yhteyttä. Seurantatutkimuksen aineistona oli yli seitsemän miljoonaa yhdysvaltalaista sotilashenkilöä.
Julkaistu: 25.1.2007

MS-tautitiedot saatiin Yhdysvaltainarmeijalta vuosilta 1992 – 2004. Tapauksia oli yhteensä 252. Jokaista tapaustakohti valittiin kaksi verrokkia.

Mitä korkeampi veren25-hydroksi-D-vitamiinitaso oli eurooppalaisperäisillä (148 tapausta, 296verrokkia), sitä epätodennäköisemmin he sairastuivat MS-tautiin. Erityisestialle 20-vuoden iässä mitattu korkea 25-hydroksi-D-vitamiinin taso, näyttisuojaavan MS-taudilta. Afroamerikkalaisilla ja latinoilla, joiden25-hydroksi-D-vitamiinitaso oli matalampi kuin eurooppalaisperäisillä, yhteyttävitamiinipitoisuuden ja MS-taudin välillä ei havaittu. Näyttää kuitenkin siltä,että korkea 25-hydroksi-D-vitamiinipitoisuus suojaisi eurooppalaisperäisiäMS-taudilta.

Tällä palstalla julkaistaan Coronaria Media Oy:n terveydenhuollon ammattilaisille tarkoitettuja referaatteja kiinnostavista tutkimuksista.

Kommentoi »