Terve.fi

Muista olla kiitollinen elämän pienistäkin asioista - harjoitat samalla kärsivällisyyttäsi

Muista olla kiitollinen elämän pienistäkin asioista - harjoitat samalla kärsivällisyyttäsi
Kiitollisuus on hyve, joka parantaa samalla myös itsehillintää.
Julkaistu 12.4.2016

Jos tavoitteesi on olla kärsivällisempi ihminen, kannattaa opetella ensin olemaan kiitollisempi, todetaan uudessa yhdysvaltalaistutkimuksessa. Tutkimuksesta uutisoi Time.

Bostonilaisessa Northeastern Universityssä tehdyssä tutkimuksessa havaittiin, että olemalla kiitollisempi pienistäkin asioista voi harjoittaa myös kärsivällisyyttään. Tutkijat kertovat, että kiitollisilla ihmisillä on enemmän itsekuria, ja he ovat myös kärsivällisempiä kuin ne, jotka ovat vähemmän kiitollisia.

– Ihmisillä on tapana arvostaa enemmän nykyhetkeä kuin tulevaisuutta, mikä on yhteydessä kaikenlaisiin ikäviin lopputuloksiin, kuten velkaantumiseen ja riippuvuuksiin, selittää psykologian professori David DeSteno.

Turhauttava tehtävä

DeSteno halusi kollegoineen selvittää, onko joillakin tunteilla, erityisesti kiitollisuudella, positiivinen vaikutus kärsivällisyyteen. Tutkijatiimi pyysi 105 ihmistä tekemään tehtävän tietokoneella. Tietokone oli ohjelmoitu kaatumaan juuri silloin, kun osallistujat olivat saamassa tehtävän päätökseen.

Tässä vaiheessa huoneeseen astui tutkija, joka kertoi osallistujalle, että kun tietokone on korjattu, tehtävä on aloitettava alusta uudelleen. Tämän jälkeen huoneeseen tuli näyttelijä, joka esitti auttavansa osallistujaa korjaamaan tietokoneen. Lopulta tämä näyttelijä painoi tietokoneessa nappia, joka käynnisti sen uudelleen viidessä sekunnissa, ja osallistujan tekemä työ palautui juuri siihen kohtaan, mihin hän oli jäänytkin.

Keskity pieniin asioihin

Useimmat osallistujista kertoivat olleensa kiitollisia näyttelijälle. Seuraavan kolmen viikon aikana tutkijat mittasivat osallistujien kiitollisuutta, ja ne, jotka olivat tunteneet kiitollisuutta turhauttavan tietokonetehtävän aikana, olivat todennäköisemmin kiitollisia myös koko loppuviikkonsa ajan.

Tutkimusjakson lopussa osallistujille tarjottiin mahdollisuus saada tietty summa rahaa heti tai sitten isompi summa myöhemmin. Tutkimuksen aikana enemmän kiitollisuutta tunteneet olivat halukkaampia odottamaan isompaa rahasummaa kuin ne, jotka olivat olleet vähemmän kiitollisia.

DeStenon mukaan kyse on siitä, että kiitolliset ihmiset eivät keskity olemaan kiitollisia ainoastaan elämän suurista asioista.

– Kun keskittyy pieniinkin asioihin, joista voi olla kiitollinen, parantaa itsehillintäänsä.

Lähde: Time

Kommentoi »