Hyvinvointi

Onnellisuus löytyy omasta itsestä

Jokaisella meistä on avaimet onnellisuuteen. Arjen oravanpyörässä sortuu helposti sitku-ajatteluun.

Teksti Leena Pakonen
8.5.2014 Terve.fi

Onnellinen elämätapakin vaatii treeniä, samanlaista sinnikästä työtä kuin lihasten vahvistaminen.

Tehdäänpä pieni testi. Sulje silmäsi ja anna mieleesi nousta muutama asia, jotka saavat sinut ärsyyntymään ja pahalle tuulelle. Huomioi, miten tunnetilasi muuttuu ja kuinka se tuntuu kehossasi. Anna sitten mieleesi nousta asioita, jotka saavat sinut iloiseksi ja hyvälle tuulelle. Mitä huomaat nyt tapahtuvan? Jatka sitten ajattelemalla niitä asioita, jotka tekevät sinut onnelliseksi oikein isolla o:lla? Miten onnellisuus tuntuu mielessäsi ja kehossasi?

Huomaatko, että pystyt vaikuttamaan tunnetiloihisi vain ajatuksiasi muuttamalla? Istuit koko ajan samalla paikalla ja samassa ympäristössä. Ainoa asia mikä muuttui, oli ajatuksesi. Voit valita ajatuksesi, ja jos valitset ne viisaasti, voit löytää onnellisuuden avaimia jokaisesta hetkestä. Tässä muutama vinkki.

Herätys

Venyttele kehosi oikein pitkäksi ja hengitä syvään. Rentoudu hetkeksi ja mieti viisi asiaa, joista olet kiitollinen tänään. Jää hetkeksi tunnelmoimaan jokaisen asian kohdalle ja tunne kiitollisuus koko kehossasi.

Aamiainen

Nauti hyvä ja maukas aamiainen tai aamujuoma, sellainen joka saa sinut hyvälle tuulelle. Panosta myös kattaukseen, valitse lempimukisi ja piristä pöytää värikkäillä lautasliinoilla. Anna samalla mieleesi nousta kolme hienoa asiaa tai hetkeä, jotka tänään tulevat tapahtumaan. Anna hyvän fiiliksen voimistua.

Työmatka

Siirrä huomiosi tietoisesti pois ruuhkan ja liikenteen noitumisesta sekä hiljaa hiipivästä kiireen tunteesta. Työmatkasi sujuu samalla vauhdilla riippumatta siitä, hermoiletko hampaitasi kiristellen vai otatko rennosti. Tee siis valinta nauttia hetkestä ja rauhasta junassa, bussissa tai autossasi istuen, pyöräillen, kävellen, ja kerää hyvää energiaa päivääsi. Kiinnitä huomiosi mukaviin yksityiskohtiin ympärilläsi ja anna suupieliesi kääntyä vaivihkaa ylöspäin.

Työpäivä

Anna ajatustesi levätä siinä, mitä olet milloinkin tekemässä. Ongelmien vatvomisen sijaan pyri siirtämään huomio ratkaisujen ideointiin. Ole reipas ja hymyile paljon, tervehdi työkavereitasi ja pidä hyvää fiilistä yllä – se kaikki palaa luoksesi vahvistaen omaa tunnetilaasi. Jos huomaat ajatuksiesi pyörivän ikävissä asioissa, mieti onko se oikeasti tarpeellista, vai olisiko sinun etusi ohjata ajatuksesi mukavampiin asioihin.

Lounas

Pidä lepotauko ja nauti energisoiva lounas. Ennen ruokailun aloitusta, hengitä syvään, rentoudu ja siirrä ajatuksesi tietoisesti lounastauolle. Jos sinulla on lounasseuraa, uppoudu täysillä keskusteluun ja ole läsnä. Kuvittele olevasi tutkimusmatkailija, joka tutustuu johonkin aivan uuteen ja ihmeelliseen. Tee näin riippumatta siitä kuinka tuttua seurasi on. Kysele ja kuuntele kuulumiset tarkasti. Innostu keskustelusta.

Palaverit ja ihmisten kohtaaminen

Asennoidu kaikissa kohtaamisissa yhteistyöhön ja ratkaisujen löytämiseen yhdessä. Anna egollesi ja kilpailunhalullesi lomapäivä. Kiinnitä huomio ihmisten hyviin puoliin ja siihen, mitä arvostat heissä. Kiitä, kannusta ja anna palautetta.

”Kitutunti”

Kitutunti on työpäivän viimeinen tunti, jolloin yleensä joko kiihdytät vauhtiasi hurjaan, paniikinomaiseen loppukiriin tai alat tylsistyneenä laskea sekunteja. Unohda kello ja uppoudu töihisi tietoisesti keskittyen. Rauhoita kiireinen mielesi tekemällä asia kerrallaan ja luota siihen että aika riittää kaikkeen olennaiseen. Jos sen sijaan tylsistyttää, virkistä mieltäsi antamalla luovuudelle siivet: mitä työssäsi tai työpisteessäsi voisi kehittää? Muistuta itseäsi, mikä tekee tästä työstä kuitenkin sen unelmatyösi. Anna mieleesi nousta asioita, joista olet työssäsi kiitollinen.

Työpäivän päätös

Tee lähtö työpaikaltasi tietoisesti. Ole tietoinen siitä, kuinka kävelet pois työpisteeltäsi ja jätät työasiasi ja -ajatuksesi taaksesi. Tiedosta kuinka suljet työpaikkasi oven ja kävelet pois. Ole tietoinen siitä, kuinka välimatka kasvaa ja ajatuksesi irrottautuvat työpäivästäsi. Nyt alkaa sinun vapaa-aikasi.

Ilta

Elä hetkessä ja kiinnitä huomiosi siihen, mitä olet tekemässä. Ole läsnä läheisillesi ja ihmisille, joiden kanssa vietät aikaa. Varaa jokin aika illasta omalle ajalle ja tee jotain sellaista, josta todella nautit täysillä ja joka saa energiatasosi nousemaan. Se on sinun hetkesi.

Nukkumaan

Ennen kuin nukahdat, anna mieleesi nousta päivän mukavat hetket ja asiat, joista olet kiitollinen. Pysähdy hetkeksi jokaisen mieleen nousevan asian kohdalle ja anna fiilisten vahvistua. Nukahda onnellisiin ajatuksiin.

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi