Hyvinvointi

Miten selvitä jatkuvista muutoksista?

Avioero, työpaikan vaihdos, uusi ammatti - ainoa varma asia elämässä on muutos. Miten selvitä jatkuvista myllerryksistä?

Teksti Jaana-Mirjam Mustavuori
Kuvat iStock
2.9.2016

Kun puoliso lähtee, äiti sairastuu tai työpaikalla organisoidaan työtehtävät uudestaan, mieli alkaa vastustaa muutosta. Huoli- ja katastrofiajatukset täyttävät pään, ja tulee tunne, ettei tästä voi selvitä. Kun vielä itsesyytökset, suru, pettymys, viha ja katkeruus käyvät kimppuun, olo menee ihan mutkalle.      

– Muutokset ovat mielelle hankalia, sillä olemme oppineet elämään tietyllä tavalla. Muutosvastarinta on luonnollista, eikä siitä tarvitse huolestua, sanoo psykologi-psyko­terapeutti Arto Pietikäinen.

Vaikka avioero tai työpaikan vaihtaminen olisi oma valinta, mieli vastustaa sitä pitkään.

– Tämä on inhimillisyyden hinta. Emme ole koneita, jotka hylkäävät saman tien kaltoin kohdelleen kumppanin. Haluamme uskoa hyvään.

Katso myös: Mietityttääkö hyppy tuntemattomaan?

Muutoksiin pitää sopeutua 

Kaipaamme tuttuutta ja ennustettavuutta. Evoluutio on muokannut aivomme niin. Muutokset taas pakottavat tuntemattomaan.

Siksi mieli alkaa tuottaa ­katastrofikuvitelmia ja liioittelevia, kielteisiä ennusteita tulevasta. Se haluaisi suojella ja ennakoida edessä olevia tapahtumia.

Pietikäisen mukaan on tärkeää opetella suhtautumaan muuttuviin tilanteisiin joustavasti.

– Elämä on oikeasti arvaamatonta, ja ihmisen on tärkeää sopeutua muutoksiin. Nykyihminen kohtaa elinaikanaan enemmän muutoksia kuin koko kyläyhteisö satoja vuosia sitten. Mitä joustavampi mieli, sitä helpommin sopeudumme.

Muutoksessa tuki on tärkeää 

Elämän muutokset kouraisevat ihmisiä eri syvyy­deltä. Kriiseissä tarvitaan usein ­selviy­tymis­­­strategiaa ja sosiaalista tukea. Jos muutostilanne on hyvin vaikea ja tuntuu ylivoimaiselta, on viisasta hakea ammattiapua.

Useista ahdistusta tuovista tilanteista voi silti selvitä perheen ja ystävien tuella. Jokainen tietää kestävyytensä rajat parhaiten itse.

Kukaan ei voi oikeasti tietää, mitä muutokset tuovat tullessaan. Pitkään jatkunut tyytymättömyys on monelle merkki siitä, että jollakin elämänalueella pitäisi tehdä jotain toisin.

Jokainen voi luottaa siihen, että asioilla on taipumus järjestyä.

– Olen tavannut ihmisiä, joille työpaikan vaihdos on lopulta ollut onnenpotku. Pakotettu muutos on kuitenkin aina ­vaikeampi­ kestää kuin itse valittu. Jälkimmäinen vie ihmistä lähemmäksi arvojensa mukaista, mielekästä ja merkityksellistä elämää. 

Lue myös: Tapahtuuko elämässäsi liikaa muutoksia? 

Jousta mielelläsi 

1. Hyväksy tunteesi.

Muutokset herättävät epävarmuutta, pelkoa, vihaa, katkeruutta ja pettymyksiä. Se on täysin luonnollista. Hyväksy tuntemuksesi, sillä niitä ei voi ohittaa.

2. Älä usko ­ajatuksiasi.­

Mieli pelottelee muutostilanteessa ja etsii riskejä asioista, joissa niitä ei todennäköisesti ole. Muista, etteivät ajatuksesi ole sama asia kuin se, mitä tulevaisuus tuo tullessaan.

3. Tunnista arvosi.

Muutoksen keskellä on erityisen tärkeää olla yhteydessä siihen, mikä on itselle tärkeintä elämässä. Samalla on hyvä miettiä, mitkä asiat ovat juuri nyt hyvin, palkitsevia ja mielekkäitä.

4. Pura sydäntäsi.

Älä haudo murheita mielessäsi vaan avaudu ja jaa ne muiden kanssa. Tee näin, vaikka se ei edes olisi sinulle luontevaa. Puhuminen ja huolien sanominen ääneen luo etäisyyttä tunteisiin. Jos ei ole ketään, jolle puhua, huoliajatuksia voi kirjata paperille.Pura sydäntäsi.

5. Ole ystävällinen.

Kun elämässä on kärsimystä ja suuria muutoksia, kohtele itseäsi myötätuntoisesti. Lohduta, mene metsä­lenkille ja sauno. Kuuntele rahoittavaa musiikkia. Tee sama, mitä tekisit hyvälle ystävällesi kriisin keskellä.Ole ystävällinen.

Lue myös:

Kuinka hyväksyt muutokset?

Hyvä ero auttaa uuteen alkuun

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi