Hyvinvointi

5 vinkkiä, kuinka hyväksyt muutokset

Kuinka kohdata muutos? Miten hyväksyä muuttunut elämäntilanne? Kuinka selvitä muutoksen aiheuttamista tunteista?

Teksti Minna Korkia-aho
Kuvat iStock
5.4.2016

Kun elämässä muuttuu jokin asia tai olosuhde, on luontaista vastustaa muutosta. Uusi tilanne voi pelottaa ja saatat kokea epävarmuutta. Tutusta luopuminen sekä siirtyminen vieraaseen ja tuntemattomaan ei välttämättä houkuta. Saatat jäädä kiinni muutokseen ja elämäsi jumittaa paikallaan. Seuraavien vinkkien avulla muutoksen kohtaaminen on helpompaa ja voit jatkaa taas elämääsi.

1.  Kohtaa tunteet

Muutos nostattaa erilaisia tunteita pintaan. Pelkoa, ihmetystä, epävarmuutta, odotusta, jännitystä. Toisaalta myös innostusta, helpotusta ja uuden mahdollisuuden aistimista. Tunteet ovat luonnollinen osa muutosprosessia, ja niiden on hyvä antaa tulla pintaan. On tärkeä kohdata myös tunteiden esiin tuomat ajatukset ja hyväksyä ne osana itseäsi. Mitä tunteita sinulla herää?

2. Keskustele

Kun kohtaat muutoksen, on siitä hyvä keskustella jonkun läheisen tai tuttavan kanssa. Etenkin jos muutos on suuri tai dramaattinen, voit turvautua myös ammattiavun puoleen. Keskusteluiden myötä pääset käsittelemään esiin nousseita tunteita ja voit työstää muutoksen aiheuttamaa uutta elämäntilannetta. Keskusteluiden sijaan tai lisäksi voit työstää tilannetta myös kirjoittamalla ajatuksistasi.

Lue myös: Mitä hyötyä on optimistisuudesta?

3. Tunnista mahdollisuudet

Keskusteluiden ja tunteiden työstämisen avulla oivallat ja löydät myös mahdollisuuksia, joita muutos tuo tullessaan. Onko muutos sittenkään pelkästään ikävä asia? Mihin asioihin voit vaikuttaa? Mitä positiivisia puolia löytyy? Mitä uutta muutos mahdollistaa?

4. Hyväksy väistämätön

Osa muutosprosessia on hyväksyä väistämätön: jos et voi vaikuttaa muutokseen tai sen aiheuttamaan tilanteeseen, voit kuitenkin oppia hyväksymään sen. Hyväksynnässä auttaa se, että et anna enää ajatuksissasi mahdollisuutta muille vaihtoehdoille. Sillä koska niitä ei ole, niitä ei kannata kantaa ajatuksissaan. ”Mitä jos” –ajattelu vie paljon energiaa, mutta ei muuta tilannetta. Tee siis päätös hyväksyä muutos.

Lue myös: Tapahtuuko elämässäsi liikaa muutoksia?

5. Kohti uutta

Kun olet päästänyt irti muutoksen vastustamisesta ja hyväksynyt muutoksen, voit jatkaa helpommin elämääsi. Voit tehdä suunnitelman ja määrittää, miltä uusi elämäsi näyttää muutoksen myötä. Muutoksia emme pysty aina valitsemaan, mutta voimme valita miten niihin suhtaudumme. Sekä kuinka, millä tavoin ja milloin annat luvan itsellesi jatkaa elämää.

Kirjoittaja on LCF Life Coach ja Olonkeveys-valmentaja

Lue myös:

Mietityttääkö hyppy tuntemattomaan?

Näin pääset vaikeiden asioiden yli

5 vinkkiä parempaan elämään

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi