Kauneus ja Terveys

Tapahtuuko elämässäsi liikaa muutoksia?

Tapahtuuko elämässäsi liikaa muutoksia?
Ihminen jaksaa muutoksia vain tietyn määrän. Kuinka paljon sinun elämässäsi tapahtuu?
Julkaistu: 19.10.2015

Mikä on liikaa? 

Nopealiikkeisten tuttujen elämää seuratessa voi tulla olo, että elämässä kuuluu tapahtua koko ajan. Ei kuulu.Myönteiset muutokset kuormittavat aivoja samoin kuin kielteiset muutokset, muistuttaa psykiatrian erikoislääkäri Veijo Nevalainen. Aivojen kuormituksen ja stressin kannalta ei ole merkitystä, saatko ylennyksen vai potkut, mutta ensimmäinen tuottaa mielihyvää ja nostaa itsetuntoa, jälkimmäinen ei. Silläkin on merkitystä, onko muutos äkillinen vai suunniteltu.

– Jos asia on ollut tiedossa pitkän aikaa, ihminen sopeutuu tulevaan jo ennalta. Yllätykseen täytyy sopeutua jälkikäteen. Stressaavimpia tapahtumia elämässä ovat lapsen, puolison tai muun lähiomaisen kuolema. Jatkuvia stressitilanteita voivat olla huoli työpaikan menettämisestä, puolison sairastaminen tai parisuhteen ongelmat.

Pieniä vai isoja muutoksia? 

Voi käydä niinkin, että pienten muutosten takia päällä on jatkuva stressi ja sitten ison muutoksen iskiessä sietokyky kat­keaa kerralla. Muutostahti ja sopeutumistarve ovat liian kovia, jos tuntee olonsa väsyneeksi ja tyytymättömäksi yli puolet ajasta. Silloin kannattaa pohtia, miksi voi huonosti, ja muuttaa tilannetta, jos pystyy.

– Jos esimerkiksi tilanteeseen töissä ei voi suoraan vaikuttaa, kannattaa urheilla tavallista enemmän. Niin saa mielihyvää ja se helpottaa välillisesti. 

Listaa muutokset 

Usein muutossumassa asioita vain tapahtuu liikaa samaan aikaan. Silloin kannattaa eritellä ja listata muutokset ja miettiä selviytymissuunnitelma sekä aikaraja, jonka sisällä asioiden pitäisi selvitä jotenkin.

– Jos ei näe ratkaisuja itse, kannattaa pyytää ystävän tai ammattilaisen apua.Muutostilanteissa pitäisi aina pysähtyä ja varoa, ettei ala hoitaa itseään alkoholilla. Muutoksia täytyy elämässä kuitenkin olla. Ne vievät eteenpäin.

– Jos elämässä ei tapahdu mitään, ihminen tylsistyy ja aloitekyky heikkenee. Sekin voi altistaa masennukselle, Nevalainen sanoo.

Kommentoi »