Pois mukavuusalueelta

Pois mukavuusalueelta
Mukavuusalueen jättämisestä puhutaan ihannoivasti. Kannattaako epämukavuusalueelle sukeltaa suin päin?
Kuvat

Julkaistu 5.6.2015

Jos turvallisuuden tarve estää ihmistä muuttamasta elämäänsä, sanotaan, että hän pysyttelee mukavuusalueellaan. Epämukavuusalueella joutuu kohtaamaan omat pelkonsa ja elämän epävarmuuden. Se ei kuitenkaan ole vielä kasvun ja kehityksen tae, sanoo valmentaja Mikko Aalto Milestonesta.

Pelkkä turvallisuudesta luopuminen ja tunnemylläkkä eivät kasvata ketään. Epämukavuusalueelle astuminen ei saa olla itseisarvo. Se on järkevää vasta sitten, kun tilanne aidosti sitä vaatii.

Aallon mielestä turvallisuudesta luopuminen kannattaa silloin, kun ahdistus vanhassa elämäntilanteessa käy sietämättömäksi. Silloin on syytä ruveta miettimään elämälle uutta suuntaa.

Pienin askelin 

On järkevää edetä pienin askelin uutta tavoitetta kohti.

– Se käy vaikka niin, että alkaa miettiä, minkälaiset asiat elämässä oikeasti kiinnostavat ja miten niitä voisi toteuttaa.

Mikko Aalto kannustaa myös luottamaan elämään. Yleensä syvältä sisältä tullut tarve muuttaa omaa elämää osoittautuu hyväksi ratkaisuksi.

– Kaikki eivät uskalla itse ottaa ratkaisevaa askelta. Silloin muutos voi tulla jollakin toisella tavalla. Aika moni valmennettavani on esimerkiksi kertonut, että firman YT-neuvotteluissa tulleet potkut ovat myöhemmin osoittautuneet todelliseksi onnenpotkuksi.

Etene rauhallisesti 

1. Kiirehdi pienin askelin.

Jos unelmoit esimerkiksi uudesta työstä, sinun ei tarvitse muuttaa kaikkea hetkessä.Voit aluksi vaikka osallistua kurssille, joka liittyy sinua aina  kiinnostaneeseen aiheeseen. Tai kokeilla jotakin uutta harrastusta.Uudenlaiset elämänkokemukset tuovat usein myönteisiä yllätyksiä elämään.

2. Ota etäisyyttä työhösi.

Jos olet kokoaikatyössä, voit neuvotella työnantajasi kanssa opinto- tai vuorotteluvapaasta. Vuorotteluvapaa voi kestää yhtäjaksoisesti vähintään 90 ja enintään 359 päivää.Voit laajentaa ammattitaitoasi rauhassa ja samalla sinulle selkiintyy, miltä tuntuu olla erossa nykyisistä työkavereista ja totutuista työtehtävistä.  

3. Listaa elämässäsi säilyvät asiat.

Kun alat suunnitella elämänmuutosta, listaa paperille kaikki asiat, jotka säilyvät ennallaan myös muutoksen jälkeen.Monet peruspilarit pysyvät samoina, kuten esimerkiksi perhe, ystävät ja harrastukset. Säilyvien asioiden lista on lähes aina paljon pitempi kuin muuttuvien asioiden luettelo.

4. Kirjaa asiat, joista luovut.

Tee itsellesi selväksi, mitä asioita muutos konkreettisesti koskee. Mieti myös, miten muutos vaikuttaa läheisiisi ja ystäviisi.Selvitä myös, joutuuko lähipiirisi tekemään muutoksia sinun suunnitelmiesi takia.

Kommentoi »