Kauneus ja Terveys

Miten päästä eroon kateudesta?

Miten päästä eroon kateudesta?
Kateus voi parhaimmillaan saada­ sinut sisuuntumaan ja ylittämään rajojasi. Jos annat kateuden syöpyä ­itseesi, se heikentää toimintakykyäsi, kertoo Ilona Rauhala.
Julkaistu: 27.5.2017
"Opiskelen toista vuotta. Vapaa-aikana ­lähinnä urheilen. Minulla ei ole kovin paljon tuttuja tällä paikkakunnalla – paitsi kämppäkaverini. Nyt kuvioon on astunut hänen poikaystävänsä.Ennen seurustelua olimme kämppiksen kanssa ­ystäviä. Nyt hän suhtautuu minuun pilkallisesti. En ­pidä ­hänestä enää.Minua on opiskeluaikana alkanut häiritä suuri kateuden tunne. Ei kylläkään häntä kohtaan. Usein kateus valtaa minut. Joskus tuntuu, että se peittää alleen kaiken ja on kehossani.Kadehdin toisten naisten ulkonäköä, vaatteita, hiuksia, kasvoja ja itsevarmuutta. Olen kateellinen, vaikka en edes arvosta heidän tyyppisiään ihmisiä. Miten pääsen kämppiksestä ja kateudesta eroon?”

Psykologi Ilona Rauhala vastaa: 

Ihanaa, että haluat päästä ­ka­teudesta eroon! Se onkin viheliäinen tunne ja mielentila, josta ei seuraa mitään ihmeellistä hyvää. Runoilija, professori V. A. Koskenniemi on lausunut osuvasti: ”Kateus on sielun home”.Toisaalta ihailen sitä, että tunnistat kateutesi­ näin ­hyvin. Harva tunnistaa kateuttaan, saati kehtaa ­puhua siitä ääneen. Henkilökohtaisen kasvun ensimmäinen­ ­askel on, että tunnistaa tunteensa ja kykenee ilmai­semaan ne. Olet siis jo aika pitkällä.Kateudella on kaksi puolta. Se voi lamaannuttaa, mutta toisaalta kateudessa asuva energia voi olla hyvä käyttövoima. Sen voi kanavoida elämänsä parantamiseen, onnistumiseen ja itsensä kanssa kilvoittelemiseen.Amerikkalaisen kirjailija Chuck Palahniukin ­mukaan onnellisuus on paras kosto. ”Mikään ei aja ihmisiä niin hulluuden partaalle kuin se, että näkee, että toisella­ on hemmetin hyvä elämä.”
Kateus voi parhaimmillaan saada­ sinut sisuuntumaan ja ylittämään rajojasi. Voit ­sanoa itsellesi: Minäkin haluan poikaystävän. Minäkin haluan kauniit hiukset. Minäkin haluan olla itsevarma.
Lue myös: Kuinka tunnistat psykopaatin?Näiden asioiden haluamisessa ei ole mitään väärää. On ok haluta, nähdä vaivaa ja kilvoitella niiden asioiden eteen, mitä haluat elämääsi.Jos annat kateuden syöpyä ­itseesi kielteisenä tunteena, se heikentää toimintakykyäsi ja saa mielesi hortoilemaan kuvitelmissa, jossa tuhoat toisen. Hukkaat energiaa.Käytä kallisarvoinen energiasi muihin asioihin!Ystävyyssuhteet ovat muuntuvia, sen tulet elämässä huomaamaan. Aika ajoin tulee muutoksia. Kaverit alkavat seurustella, he valmistuvat, saavat lapsia. Toivottavasti­ sinäkin. Ystävyyssuhteiden ei kuulukaan olla aina ­samanlaisina pysyviä.Jos et pidä kämppiksestäsi, muuta toiseen asuntoon. Tee asialle jotain. Tai sano hänelle suoraan, ettei hänen pilkallinen tyylinsä sovi sinulle. Ota asia reilusti esille!Kun seuraavan kerran kadehdit, käännä tunne avoimeksi ihailuksi. Kun minä tunnen kateuden piston mielessäni, sanon ääneen: ”Vitsit, minä kyllä avoimesti kadehdin noita sinun upeita hiuksiasi.”Siinä hetkessä kateus muuttuu ihailuksi. Se lujittaakin myönteisesti suhdettani henkilöön, jota melkein jo ­kadehdin. Näin kätevästi voi ohjailla mieltä.
Lue myös: 
Kommentoi »