Kauneus ja Terveys

Tunnekoulu 1/3: Hyväksy kateus, löydä ilo

Tunnekoulu 1/3: Hyväksy kateus, löydä ilo
Oman kateuden tunnistamisesta voi seurata paljon hyvää.
Julkaistu: 12.4.2010

Tunnekoulu

Oman hyvinvoinnin takia kateuden tunteita voi opetella hallitsemaan. Kun vähitellen täytät elämäsi itsellesi oikeasti tärkeillä asioilla, kateus voi kadota kokonaan.
1. VIIKKO: tunnistaminen Jos haluat hallita kateuden tunteitasi, sinun täytyy ensin tunnistaa ne. Ala havainnoida itseäsi. Aina kun ajattelet jostakusta jotakin pahaa, kysy itseltäsi, oletko kateellinen.
Hälytyskellojen pitäisi soida erityisesti, jos lipsautat toisesta jonkin ikävän asian julkisesti. Minkä takia kailotit kaikille, että näit työkaverin täysjurrissa kaupungilla?
Taustalla saattaa olla kateus. Heti kun olet tunnistanut tunteen, on tärkeää, että suhtaudut siihen hyväksyvästi. Se on sinussa oleva tunne, mutta se et ole sinä.
2. VIIKKO: todellisuus Kun olet huomannut, että kadehdit esimerkiksi ystäväsi puolisoa tai työkaverin ylennystä, mieti, onko tunteillasi todellisuuspohjaa. Mieti myös, mistä ne saattavat kummuta. Onko ystäväsi puoliso todella sellainen, jonka sinäkin haluaisit?
Tässä vaiheessa kannattaa myös miettiä omia varhaisimpia vaiheitaan. Hallitsemattomat kateuden tunteet viittaavat usein siihen, että kaikkein varhaisimpina vuosina elämästä on jäänyt puuttumaan jotakin olennaista. Mitä puutetta yrität paikata kateudella?
Jos mieleesi juolahtaa jokin oivallus, hyväksy se. On tärkeää­, ettet paina sitä välittömästi alas, vaan katselet sitä pienen etäisyyden päästä. Mitä sellaista voisit antaa itsellesi nyt, mitä et lapsena saanut?
3. VIIKKO: sano ääneen Kateuteen pätee sama kuin muihinkin tunteisiin: kun ilmaiset sen ääneen, sillä on taipumus pienentyä. Sen takia kannattaa harjoitella sen sanomista ääneen.
Aloita armollisesti. Valitse jokin hyvin pinnallinen kateuden aihe, kuten kaverin uusi takki. Kokeile sanoa kaverille suoraan: ”Olen kateellinen sinulle, koska sinulla on niin hieno takki.”
Tarkkaile, mitä tilanteesta seuraa. Miltä tuntuu käyttää kateellisuus-sanaa? Miten kaveri reagoi?
Useimmille kateuden ilmaisu on vapauttava kokemus. Tunne ei enää kalva yhtä paljon, eikä maailma romahda ympäriltä. On huojentavaa, kun tunnetta ei tarvitse naamioida jollakin päinvastaisella ja sosiaalisesti hyväksyttävämmällä tunteella.
Asiantuntija psykologian tohtori Marja Kokkonen, Jyväskylän yliopisto
Kommentoi »