Kauneus & Terveys

Miksi hiuksia lähtee liikaa – ja mitä tehdä?

Ahdistaako hiustenlähtö? Listasimme kaljuuntumisen syyt.
Teksti Toni Aho
Kuvat Fotolia

Hiuksen normaaliin elämänkaareen kuuluu noin 2-6 vuotta kestävä kasvukausi, jota seuraa noin 3-4 kuukauden mittainen lepokausi, jonka lopuksi hius irtoaa hiuspohjasta tehdäkseen tilaa uusille kasvaville hiuksille. Hiuksista noin 85 % on kasvuvaiheessa ja noin 15 % lepovaiheessa. Normaalisti kierron seurauksena noin 70-100 hiusta irtoaa päivittäin. Toisinaan hiuksia saattaa irrota enemmän joko paikallisesti ja läiskittäisesti tai tasaisesti koko hiuspohjan alueelta. Tähän voi liittyä karvojen irtoamista myös muualta, kuten kulmakarvoista, silmäripsistä, häpyalueilta ja kainaloista.Tavallisin hiustenlähdön syy on niin miehillä kuin naisillakin perintötekijöistä ja hormonaalisista tekijöistä johtuva ns. miestyyppinen kaljuuntuminen. Hiuskatoon voi johtaa myös pälvikalju-sairaus, joka kuitenkin useimmiten korjaantuu itsekseen ilman hoitoa. Hiusten liiallista lähtöä voivat aiheuttaa myös monet muut tekijät, jotka voivat liittyä ravitsemukseen, yleissairauksiin, hormonitoimintaan tai lääkityksiin.

Miestyyppinen kaljuuntuminen vie hiukset ohimoilta

Miestyyppisessä kaljuuntumisessa hiukset harventuvat tyypillisimmillään ohimoilta ja/tai päälaelta. Tämän tyyppinen hiustenlähtö on suomalaisessa perimässä niin tavallinen, että sitä esiintyy jossain määrin miltei kaikilla miehillä ja vaihtelevasti myös yli 50-vuotiailla naisilla. Selvää kaljuuntumista on todettavissa noin joka toisella 50-vuotiaalla miehellä. Joissakin suvuissa niin miehet kuin naisetkin kaljuuntuvat voimakkaammin ja nuorempina kuin joissakin toisissa, eli herkkyys ja taipumus kaljuuntua miestyyppisesti on perinnöllistä. Hiustenlähdön syy on miessukuhormonissa, jonka sivuvaikutus tukan harventuminen on. Hiustenlähtö voi alkaa milloin tahansa 12-40 vuoden iässä.Miesten keskuudessa androgeeninen kaljuuntuminen on niin tavallinen ilmiö, ettei diagnoosiin pääsemiseksi tarvita mitään erityisiä laboratorio- yms. kokeita. Sen sijaan, mikäli naisilla tämäntyyppinen kaljuuntuminen ilmenee hyvin voimakkaana, saattaa taustalla olla liiallinen miessukuhormonien tuotanto tai miessukuhormonien kaltaisia vaikutuksia omaavat lääkkeet. Siksi naisten androgeenisessa kaljuuntumisessa hormonitutkimukset ovat joskus paikallaan.

Kaljuuntumiseen ei ole tehokasta lääkettä

Miestyyppiseen kaljuuntumiseen ei ole olemassa tehokasta lääkehoitoa. Sekä finasteridia että minoksidiiliä on käytetty ehkäisemään kaljuuntumista, mutta hiusten lisääntyminen jo kaljuuntuneilla ei ole itsestäänselvyys. Hoitotulos on parempi varhaisessa kuin myöhäisessä kaljuuntumisessa, ja esimerkiksi finasteridin käyttäjistä lisääntynyttä hiustenkasvua on todettavissa noin 30-65%:lla käyttäjistä eri tutkimuksesta riippuen. Miltei jokaisella hiustenlähtö pysähtyy tai ainakin hidastuu. Finasteridia otetaan suun kautta ja sen teho perustuu siihen, että se toimii miessukupuolihormonin vastavaikuttajana elimistössä. Sivuvaikutukset ovat harvinaisia, mutta muutama prosentti käyttäjistä saattaa kokea sukupuolisen halukkuuden heikentyvän tai erektio-ongelmien pahentuvan. Finasteridia ei määrätä naisille.Minoksidiili on nykyään reseptivapaa lääke. Kyseessä on hiuspohjaan levitettävä liuos ja myöskin sillä on tutkimuksin osoitettu olevan jonkin verran tehoa miestyyppisessä kaljuuntumisessa. Minoksidiili-hoitoon ei yleensä liity sivuvaikutuksia. Molempien lääkitysten lopettaminen johtaa hoitotuloksen menetykseen joidenkin kuukausien kuluessa. Etenkin mikäli miestyyppiseen kaljuuntumiseen liittyy hiuspohjan hilseilyä tai rasvaisuutta, saattaa kaljuuntuminen hidastua myös viikoittaisilla pesuilla ketokonatsoli-shampoolla. Myös erilaisia kirurgisia hoitomuotoja on kaljuuntumiseen käytetty varsin hyvin kosmeettisin hoitotuloksin.

Pälvikaljun peittäminen voi vaatia peruukkia

Pälvikaljussa hiukset lähtevät läiskittäin läiskien koon vaihdellessa muutamasta millimetristä muutamaan senttimetriin. Tarkkaa taudin syytä ei tiedetä, mutta sen ajatellaan olevan sisäsyntyinen autoimmuunitauti, joka joskus liittyy tiettyihin reumatauteihin tai stressiin. Useimmiten potilaat ovat myös atoopikkoja. Tukanlähtö loppuu yleensä hoidoittakin muutaman kuukauden kuluessa ja jopa 80-90 %:lla potilaista hiukset kasvavat vuoden tai parin kuluessa takaisin, ainakin suurimmalta osaltaan.Huonon ennusteen merkkejä ovat potilaan nuori ikä, hiusten lähtö hyvin nopeasti ja laaja-alaisesti sekä taudin esiintyminen suvussa. Jos päädytään hoitoihin, tavallisimmin käytetään hiuspohjaa paikallisesti ärsyttäviä, karvankasvua stimuloivia kemikaaleja tai kortisonia – joko voiteina, hiuspohjaan ruiskutettuna tai suun kautta otettavina tabletteina. Myös valohoitoja tai minoksidiililiuosta on käytetty pälvikaljun hoitoon. Useat potilaat joutuvat turvautumaan peruukkiin ainakin tilapäisesti.

Liika harjaaminen voi aiheuttaa hiustenlähtöä

Miestyyppisen kaljuuntumisen ja pälvikaljun lisäksi hiustenlähtöön voi olla muitakin syitä. Erilaiset fysikaaliset tekijät kuten hiusten liiallinen nyppiminen, sormeilu, harjaaminen tai kiristäminen, voivat aiheuttaa hiustenlähtöä. Erilaiset hiuspohjan tulehdukselliset tilat, sinkin puute tai kilpirauhassairaudet voivat aiheuttaa kaljuuntumista. Hiusten harventuminen voi liittyä myös vaikeisiin yleissairauksiin tai aliravitsemukseen etenkin äärimmilleen viedyssä laihduttamisessa. Myös lääkkeet, kuten ehkäisytabletit tai mm. syövän hoitoon käytetyt solusalpaajat, voivat aiheuttaa ohimenevää hiustenlähtöä.

Julkaistu: 25.6.2015
Kommentoi »