Terve.fi

Lupaava lisäapu suolistosyöpiin: tavallinen aspiriini

Lupaava lisäapu suolistosyöpiin: tavallinen aspiriini
Julkaistu 12.8.2009

ASA-lääkkeet saattavat ehkäistä myös mahasyöpiä.

ASA-lääkkeitä syöpädiagnoosin jälkeen käyttäneistä 549:stä potilaasta 15 prosenttia kuoli suolisyöpään, kun potilaista, jotka eivät käyttäneet niitä, kuoli 19 %. Sataa lääkittyä potilasta kohden asetyylisalisyylihappo siis säästi noin neljä potilasta suolisyöpäkuolemalta keskimäärin 12-vuotisen seurannan aikana. Yhteys oli vahvin niillä, joiden kasvaimessa todettiin runsaasti COX-2-entsyymiä, jonka toimintaa asetyylisalisyylihappo estää. Yhteyteen ei vaikuttanut se oliko potilas käyttänyt ASA-lääkkeitä ennen diagnoosia.

Tulokset viittaavat siihen, että asetyylisalisyylihappo saattaa vaikuttaa jo kehittyneiden suolisyöpien biologiaan sen lisäksi, että lääke ilmeisesti ehkäisee suolisyöpien muodostumista. Havaintojen käytännön merkitystä kuitenkin heikentävät asetyylisalisyylihappoon liittyvät ruoansulatuskanavan haavaumat ja muut haittavaikutukset.

Tutkimukseen osallistui 1 279 miestä ja naista, joilla oli todettu paikallinen paksu- tai peräsuolisyöpä. Tulokset julkaistiin Yhdysvaltojen lääkäriliiton JAMA-lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim

Lähde: JAMA 2009

Copyright Kustannus Oy Duodecim 2009

Lue lisää:

Kommentoi »