Sairaudet

Uusi suolistosyöpälääke antaa toivoa

20.5.2008 Terve.fi

Panitumumabia käytetään erityisesti levinneen suolistosyövän hoitoon potilailla, joiden KRAS-geeni ei ole muuntunut. KRAS on geeni, joka säätelee solunjakautumista ja kasvaimen kehittymistä. Noin 40 prosentilla levinnyttä suolistosyöpää sairastavista potilaista KRAS-geenissä on mutaatioita, kun taas 60 prosentilla mutaatioita ei ole. KRAS-geenin mutaatiot analysoidaan kasvaimen koepalasta eristettävästä DNA-näytteestä.

-Panitumumabi on täsmälääke, sillä se vaikuttaa erityisesti syöpäsolujen kasvua estävästi häiritsemällä tietyn proteiinin toimintaa syöpäsolujen signaalijärjestelmässä, kertoo Pia Österlund, syöpätautien ja sädehoidon erikoislääkäri Helsingin yliopistollisesta keskussairaalasta.

Kolorektaalisyöpä on eturauhas- ja rintasyövän jälkeen kolmanneksi yleisin syöpätyyppi Suomessa. Joka vuosi maassamme todetaan noin 2 500 uutta suolistosyöpää. Parantuneista hoitomahdollisuuksista huolimatta yli 40 prosenttia potilaista menehtyy sairauteensa viiden vuoden kuluessa. Suolistosyövän kehittyminen kestää vuosia. Suolistosyövän syyt ovat vielä hämärän peitossa, mutta on olemassa näyttöä siitä, että perintötekijät, ruokavalio ja elämäntyylitekijät saattavat vaikuttaa syövän kehittymiseen. (Finfood)

Lähde: Finfood Uutispalvelu 20.05.2008

Lue lisää:

Eturauhassyöpä

Rintasyöpä

Paksu- ja peräsuolen syöpä

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi