Terve.fi

Lintuinfluenssaa löydetty englantilaiselta siipikarjatilalta

Lintuinfluenssaa löydetty englantilaiselta siipikarjatilalta
Lintuinfluenssaa on löydetty englantilaiselta siipikarjatilalta. Yli 6500 kalkkunaa, ankkaa ja hanhea joudutaan teurastamaan ja alueelle on rajattu 3 kilometrin suoja-alue ja 10 kilometrin tarkkailualue. Lue lisää.
Julkaistu 13.11.2007

Lintuinfluenssaa on löydetty englantilaiselta siipikarjatilalta. Yli 6500 kalkkunaa, ankkaa ja hanhea joudutaan teurastamaan ja alueelle on rajattu 3 kilometrin suoja-alue ja 10 kilometrin tarkkailualue.

Kyseessä on H5-virustautityyppi, mutta eläinlääkärit eivät vielä pysty varmistamaan onko kyseessä vaarallinen ja ihmiseen tarttuva H5N1-virusmuoto ja kuinka patogeeninen eli tautia aiheuttava virustyyppi on. Redgrave Farm tilalla Suffolkissa, itäisessä Englannissa työskentelevälle henkilökunnalle on annettu varmuuden vuoksi antiviruslääkettä. Tilalla pidettiin 5 000 kalkkunaa, 1 000 ankkaa ja 500 hanhea. Tilan edustajan mukaan yhdestä tuhannen kalkkunan parvesta löydettiin 60 kuollutta kalkkunaa. Tarha suljettiin ja eristettiin heti löydön jälkeen. Tilan ympärille on muodostettu rajoitusalue, jolla siipikarjan kuljettaminen on kielletty ja kaikki siipikarja on pidettävä erillään luonnonlinnuista.

Eläintautien torjuntayhdistyksen, ETT:n, toiminnajohtajan Pirjo Kortesniemen mukaan viruksen taudinaiheutuskykyä eli korkeapatogeenisuutta ei voida arvioida ilman tietoa lintujen, muusta terveydestä ja iästä sekä olosuhteista. Lintukuolemat ovat jälleen uusi raskas isku Iso-Britannian maataloudelle, joka oli vasta selviämässä aiemmin tänä vuonna löytyneistä suu ja sorkkatauti- sekä sinikielitartunnoista. Toukokuussa Suffolkissa teurastettiin niin ikään 159 000 kalkkunaa lintuinfluenssan torjunnan varotoimenpiteenä. H5N1-virusta on löydetty tämän vuoden aikana hanhesta Unkarista ja siipikarjasta Etelä-Venäjällä sekä Japanista.

Alkuvuodesta H5N1-virus vaati ihmishenkiä Unkarissa, Hong Kongissa ja Indonesiassa. (Finfood-BBC-AFP)

Lue lisää:

Kommentoi »