Terve.fi

Britanniasta löydetty lintuinfluenssa vaarallista H5N1-tyyppiä

Britanniasta löydetty lintuinfluenssa vaarallista H5N1-tyyppiä
Iso-Britanniasta siipikarjatilalta löydetty lintuinfluenssa on osoittautunut ihmisiin tarttuvaksi vaaralliseksi H5N1-virustyypiksi. Lue lisää lintuinfluenssasta.
Julkaistu 14.11.2007

Eilen Iso-Britanniasta siipikarjatilalta löydetty lintuinfluenssa on osoittautunut ihmisiin tarttuvaksi vaaralliseksi H5N1-virustyypiksi. Virus tappoi maanantain ja tiistain välisenä yönä tuhannen kalkkunan parvesta 60 kalkkunaa, mikä viittaa ETT:n terveydenhuoltoeläinlääkärin Olli Ruohon mukaan siihen, että kyseessä saattaa olla korkeapatogeeninen eli herkästi tautia aiheuttava virustyyppi.

Lintuinfluenssa on lintujen tauti eikä ihmiseenkin tarttuva H5N1-virustyyppin ole todettu tarttuvan ihmisestä toisiin ihmisiin. Tällä hetkellä Britanniassa pohditaan, onko virus tarttunut villilinnuista varotoimista huolimatta. Lintujen suojelujärjestön, Royal Society for Protection of Birdsin, edustajan mukaan luonnosta ei ole löytynyt virukseen kuolleita lintuja ja suurin osa maahan talvehtimaan saapuneista linunista on jo saapunut.

- Tällaisilla ilmoilla virus tietysti säilyy myös hyvin, Ruoho toteaa.

Lintuinfluenssavirus säilyy linnun tai siipikarjan elimistön ulkopuolella tartuntakykyisenä poikkeuksellisen hyvin mikäli ympäristö on kostea ja viileä, esimerkiksi lietteessä virus säilyy 105 päivää, kuivalannassa 7-35 päivää riippuen lannan lämpötilasta ja virus säilyy myös luonnonvesissä. (Finfood-Scotsman.com)

Lue lisää:

Kommentoi »