Terve.fi

Lintuinfluenssa todettu kivinäädällä Saksassa

Lintuinfluenssa todettu kivinäädällä Saksassa
Tähän mennessä H5N1-tyyppistä lintuinfluenssaa on tavattu Euroopassa kissoilta ainakin Saksassa ja Itävallassa. Maaliskuun alussa tauti todettiin myös kivinäädällä Rügenin saarella Itämeressa. Lue lisää lintuinfluenssasta.
Julkaistu 28.6.2006

Tähän mennessä H5N1-tyyppistä lintuinfluenssaa on tavattu Euroopassa kissoilta ainakin Saksassa ja Itävallassa. Maaliskuun alussa tauti todettiin myös kivinäädällä Rügenin saarella Itämeressa. Kivinäätä löydettiin elävänä, mutta sillä oli vakavia influenssan oireita. Eläin lopetettiin ja tutkittiin. Testi vahvisti, että se oli saanut lintuinfluenssatartunnan.

Kivinäätä löytyi samalta alueelta, missä aikaisemmin löydettiin lintuinfluenssaan kuolleita kotikissoja. Kaikilla kissoilla ja kivinäädällä oli sama H5N1-virus. Kivinäätä (Martes foina) on näädän sukuinen näätäeläin, jota kutsutaan myös pihanäädäksi, koska se ei kaihda ihmisasumuksia. Kivinäätä on öisin saalistava petoeläin, kuten kissakin. Myös sen luontainen ruokavalio on samanlainen. Kivinäädän arvellaan saaneen tartunnan syötyään sairaita tai kuolleita lintuja.

Saksassa on tähän mennessä löydetty lintuinfluenssavirusta joutsenista, hanhista, ankoista ja lintuja syövistä petolinnuista. Onneksi tähän mennessä virus ei ole kyennyt tarttumaan ihmisestä ihmiseen. On erittäin tärkeää kyetä estämään taudin tarttuminen siipikarjaan, koska se aiheuttaisi suuria taloudellisia vahinkoja ja lisäisi myös ihmisten vaaraa sairastua. Aasiassa myös eläintarhoissa pidettyjä leopardeja ja tiikereitä on sairastunut lintuinfluenssaan. Näätäeläimistä hillerin tiedetään olevan altis lintuinfluenssalle.

Lue lisää:

Kommentoi »