Terve.fi

Liikunta paikallaan myös sydämen vajaatoimintaa poteville

Liikunta paikallaan myös sydämen vajaatoimintaa poteville
Liikunta voi sydämen vajaatoiminnasta huolimatta auttaa potilaita elämään pitempään ja vähemmillä oireilla. Lue lisää.
Julkaistu 29.9.2017

Sydämen vajaatoiminta vaikeuttaa liikuntaa, mutta liikkumista ei kannattaisi silti unohtaa tyystin. Liikunta voi sairaudesta huolimatta auttaa potilaita elämään pitempään ja vähemmillä oireilla, tuore tutkimus osoittaa.

Circulation-lehden julkaisema tutkimus perustuu 1 800 keskimäärin 69-vuotiaan diastolista sydämen vajaatoimintaa potevan seurantaan. Noin 2,5-vuotisen seurannan aikana 400 potilasta joutui sairaalaan vajaatoimintaoireiden vuoksi ja runsaat 220 menehtyi.

Verrattuna potilaisiin, jotka liikkuivat suositusten mukaisesti, vähänlaisesti liikkuvien riski joutua sairaalahoitoon oli noin kaksi kertaa suurempi. Lisäksi riski menehtyä sydän- ja verisuonioireisiin tai muihin syihin oli heillä 2–4-kertainen.

Potilaiden fyysistä aktiivisuutta arvioitiin vain kerran tutkimuksen alussa, joten liikunnan lisäksi moni muukin seikka on voinut vaikuttaa tuloksiin. Tämän vuoksi tulokset olisi hyvä varmistaa lisätutkimuksissa. Jos havainnot varmistuvat, ne kannustavat potilaita liikkumaan ja olemaan mahdollisimman aktiivisia sairaudestaan huolimatta.

Sydämen vajaatoiminta johtuu sairauksista kuten sepelvaltimotaudista ja korkeasta verenpaineesta, jotka häiritsevät sydänlihaksen toimintaa ja heikentävät sen kykyä supistua. Yleisin vajaatoiminnan oire on hengenahdistus rasituksessa.

Lue lisää:

Kommentoi »