Terve.fi

Liikunnasta apua vakavista mielenterveysongelmista kärsiville nuorille?

Liikunnasta apua vakavista mielenterveysongelmista kärsiville nuorille?
Pienen tutkimuksen mukaan psykoosista kärsineiden nuorten kannattaisi harrastaa liikuntaa, jotta oireet helpottuisivat.
Julkaistu 5.4.2016

Liikunta voi auttaa helpottamaan vakavien mielenterveyshäiriöiden oireita nuorilla aikuisilla, todetaan uudessa tutkimuksessa. Tutkimuksesta uutisoi LiveScience.

Pienehköön englantilaistutkimukseen osallistui 38 aikuista, jotka olivat iältään 18–35-vuotiaita. Osallistujat olivat kärsineet psykoosin – vakavan mielenhäiriön, jossa henkilö menettää kosketuksensa todellisuuteen ja saattaa nähdä harhoja ja hallusinaatioita. Kaikkia osallistujia hoidettiin antipsykoottisilla lääkkeillä ja terapialla.

Liikunnalla merkittävä vaikutus

Tutkijat värväsivät 31 potilasta osallistumaan 10-viikkoiseen liikuntaohjelmaan, josta jäljelle olevat seitsemän potilasta jäivät ulkopuolelle. Tutkijat havaitsivat, että liikuntaohjelmaan osallistuneiden potilaiden mielenterveysoireiden vakavuus ja säännöllisyys aleni 27 prosentilla kymmenen viikon aikana. Toisessa ryhmässä vastaava luku oli vain kahdeksan prosenttia.

Tutkimuksessa liikuntaryhmään osallistuneet harrastivat liikuntaa vähintään 90 minuuttia viikossa kymmenen viikon ajan. Tutkimuksen lopussa tehtyjen laskelmien mukaan he päätyivät harrastamaan liikuntaa keskimäärin 107 minuuttia viikossa.

Ammattilaisen ohjaus tarpeen

– Voin todellakin suositella liikuntaa hoitokeinona psykoosiin ainakin silloin, kun potilas on nuori. Siitä näyttäisi olevan apua sekä potilaan fyysisen että henkisen toipumisen kannalta, kommentoi tutkimusta johtanut jatko-opiskelija ja tutkija Joseph Firth Manchesterin yliopistosta.

Ei ole täysin selvää, miksi liikunnasta on hyötyä nuorille psykoosipotilaille, mutta teorioiden mukaan liikunta saattaa esimerkiksi suunnata potilaan huomion häiritsevistä ajatuksista ja äänistä muualle.

Tutkijoiden mukaan ei kuitenkaan riitä, että potilaita ainoastaan kehotetaan harrastamaan liikuntaa. Sen sijaan he tarvitsevat avukseen koulutetun ammattilaisen, kuten muissakin mielenterveyshoidoissa.

Lähde: LiveScience

Kommentoi »