Terveys

Liian vahvat siivousaineet voivat haitata terveyttäsi

Jos pesuainepullon kyljessä lukee homeenestokäsitelty tai antibakteerinen, tuotteessa voi olla biosideja. Ne voivat aiheuttaa kosketusallergiaa ja antaa elintilaa vahvoille bakteereille.

Teksti Emmi Oksanen
Kuvat Fotolia
7.2.2017

Kuulostaako mikro-­orga­nismeja tappava ­pesuaine ­tehokkaalta?  Se voi olla ­liiankin toimiva. Nämä ­viruksia torjuvat siivousaineet ja antibakteeriset tiskirätit on käsitelty biosideilla.

Ne ovat tuholaisia, ­kuten luteita, ­jyrsi­jöitä ja ­bakteereita, tappavia tai torjuvia ­kemikaaleja. Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin ­mukaan niitä ­pitäisi käyttää kodeissa harkiten.

– On tarpeetonta pyyhkiä tiskipöytää tai vessaa antimikrobisilla aineilla, sanoo ryhmäpäällikkö Paula Haapasola Tukesista.

Vahva pesuaine kutsuu homeet

Bakteereiden tuhoaminen voi olla haitallista. Iho on niiden peittämä, ja ne ovat osa luontaista järjestelmä, jolla suojaudutaan ­homeilta.

– Yhteiselo bakteerien kanssa on edellytys immuuni­puolustusjärjestelmän toiminnalle. Jos siivoaa ne pois iholtaan ja kodistaan, altistuu homeille ja antimikrobisia aineita sietäville bakteereille, sanoo mikrobiologian professori ­Mirja Salkinoja-Salonen Helsingin yliopistosta.

Tämä johtuu siitä, että mikään paikka ei ­pysy bakteerittomana, eikä siihen pidä pyrkiä. Salkin­oja-Salosen mielestä sairaaloissa antibakteeriset käsidesit ovat tarpeen, vaikka ne aiheuttavat sielläkin haittoja.

Lue myös: “Homeen takia joudun käyttämään maskia”

Saitko siivousaineesta ihottuman?

Biosidit saattavat aiheuttaa allergioita, herkistymistä ja kuormittaa ympäristöä. Tuotteiden käyttäminen voi tuoda kosketus­ihottumaa, atopiaa, astmaa, herkistää ihoa ja hengitysteitä ja lisätä antibiooteille vastustuskykyisten bakteerien kehittymistä. Herkistyminen tai allergisoituminen on yksilöllistä. Erityisen herkistäviä ovat isotiatsolinonit. Niitä on tutkittu paljon.

– Sekä niiden käyttö että niille herkistyminen ovat lisääntyneet räjähdysmäisesti, Mirja ­Salkinoja-Salonen sanoo.

Esimerkiksi Isossa-Britanniassa metyyli-­isotiatsolinonin aiheuttama kosketusallergia kuusinkertaistui kolmessa vuodessa. Isotiatsolinonien aiheuttamat allergiat ovat yleistyneet myös Ranskassa, Portugalissa ja Suomessa.

Käytä suojahanskoja siivotessa

Pakkausten varoitusmerkintöjä kannattaa lukea ja käyttöohjeita noudattaa tarkasti.

– Jos pakkauksessa sanotaan, että pidä suoja­hanskoja, niitä pitää käyttää ihan oikeasti. Jos aine on luokiteltu herkistäväksi, se kerrotaan tuotteessa, Haapasola muistuttaa.

Ohjeen lisäksi pitäisi noudattaa ­tuotteessa suositeltuja käyttömääriä siivouksessa ja pyykin­pesussa.

Jos neuvotaan, että puhdistusainetta sekoitetaan 25 millilitraa viiteen litraan vettä, ei ole ­hyvä idea kaataa sitä suoraan pullosta tiski­rättiin. Sama pitäisi muistaa pyykinpesussa.

– Kone huuhtoo aineen hyvin pois, jos sitä ei annostele liian paljon, Haapasola kertoo.

Vältä valmiita pesuaineseoksia

Biosideja sisältäviä aineita ei ole tarvetta käyttää siksi, että haluaisi kodistaan superpuhtaan. Ne eivät nimittäin ole puhdistavia aineita.

– Monet ostavat antimikrobisia tuotteita, ­koska luulevat niiden olevan parempia. Biosidit eivät lisää puhdistavaa vaikutusta tai ­paranna hygieniaa millään tavalla, Salkinoja-Salonen kertoo.

Pesevät aineet ovat ­yleensä tensidejä. ­Biosideja lisätään moniin nestemäisiin tuotteisiin säilöntäaineina.

– Mitä enemmän tuotteessa on vettä, sen herkempi se on pilaantumaan. Siksi on tullut tarve säilöä se biosidisilla kemikaaleilla. Jos nestemäisessä tuotteessa on vettä alle 50 prosenttia, tuote ei ­pilaannu lainkaan, Salkinoja-Salonen selventää.

Hyvä keino välttää biosidisia säilöntäaineita onkin valita kuivia tuotteita, kuten palasaippuaa ja pyykinpesupulveria. Käsitiskiaineeksi kannattaa valita tuote, joka sisältää vettä alle 60 prosenttia.

– Kannattaa välttää valmiita käyttölaimennuksia.

Erityisen haitallisia ovat suihkeina ­käytetyt tuotteet, koska ne kulkeutuvat helposti hengitys­teihin.

Tunnista vaaralliset siivousaineet

1. Estääkö se hometta? Jos tuote on antibakteerinen, homeenestokäsitelty, bakteriostaattinen tai antimikrobinen, se sisältää biosideja tai on käsitelty niillä.2. Lue tuoteseloste. EU-asetuksen ­mukaan biosidi pitää merkitä. Tarkista ainakin nimet: metyyli- ja bentsyyli-isotiatsolinoni, limoneeni, linalooli, geranioli ja PHMG.3. Tarkista tututkin aineet. Liian vahvoja ­ainesosia voi olla ihan tavallisissa ja tutuissa tuotteissa. ­Tarkista ainakin tiski­-, pyykin­pesu­-, vessanpesu- ja yleispuhdistus­aineet.

Lue myös:

Kosmetiikasta löydettiin vaarallisia kemikaaleja

Keskiverto brittinainen käyttää yli 500 kemikaalia

“Ripsiliima laukaisi astman”

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi