Terve.fi

Lännen Media: Häpyhuulten typistysleikkaukset yleistyneet Suomessa – ”Verrattavissa ympärileikkaukseen”

Lännen Media: Häpyhuulten typistysleikkaukset yleistyneet Suomessa – ”Verrattavissa ympärileikkaukseen”
Naisten intiimialueille tehtäviä kosmeettisia leikkauksia tehdään Suomessakin yhä enemmän. Lue lisää.
Julkaistu 3.3.2017

Naisten intiimialueille tehtäviä kosmeettisia leikkauksia tehdään Suomessakin yhä enemmän. Parin viime vuoden aikana leikkaukset ovat yleistyneet, kertoo Lännen Media. Leikkaukset voivat aiheuttaa ikäviä terveysvaivoja naisille.

Lännen Median mukaan leikkauksista johtuvia vaivoja hoidetaan jo nyt lääkäreiden vastaanotoilla. Kyseessä on yleensä infektioita, haavautumia tai kiristäviä arpia, selittää Tyksin Naistenklinikan toimialuejohtaja, professori Seija Grénman.

– Toimenpidettä voidaan verrata ympärileikkauksiin, joita kehitysmaissa tehdään nuorille tytöille. Erona on vain se, että länsimaissa naiset hakeutuvat näihin leikkauksiin vapaaehtoisesti, lehdessä sanotaan.

Grénmanin mukaan naisten hakeutumista leikkauksiin on vaikea ymmärtää.

Kosmeettisessa leikkauksessa typistetään ulkosynnyttimet, jolloin pienistä tai isoista häpyhuulista leikataan kudosta pois. Näin häpyhuulet saadaan näyttämään pienemmiltä. Leikkaus voi aiheuttaa monenlaisia komplikaatioita, kuten yhdyntäkipuja ja tunnottomuutta.

Grénmanin mukaan käsitys ulkosynnytinten ulkonäöstä on hämärtynyt. Esimerkiksi pornoteollisuus on luonut epärealistista kuvaa pienistä ja lapsenomaisista ulkosynnyttimistä. Joskus myös naisen partneri voi painostaa hakeutumaan leikkaukseen.

Plastiikkakirurgi: Leikkaukseen hakeudutaan vielä maltillisesti

Siluetti-sairaalan plastiikkakirurgian erikoislääkäri Timo Pakkanen kertoo Lännen Medialle, että Suomessa leikkauksiin hakeudutaan maltillisesti. Kyseisessä sairaalassa toimenpiteitä tehdään noin kerran kuussa.

Tyypillinen leikkaukseen hakeutuva henkilö on 40–50-vuotias nainen, jolla on halu korjauttaa synnytysten tai iän tuomia muutoksia.

Pakkasen mukaan myös miehelle tehdään kosmeettista kirurgiaa. Penistä voidaan esimerkiksi paksuntaa tai pidentää kirurgisilla toimenpiteillä. Kyseiset toimenpiteet ovat kuitenkin vielä toistaiseksi marginaalisia.

Lähteet: Turun Sanomat (Lännen Media 3.3.2017)

Lue lisäksi:

1 kommentti