Terve.fi

Lääkärien mielestä terveydenhoidon tasa-arvo ei toteudu Suomessa, uutisoi Mediuutiset

Lääkärien mielestä terveydenhoidon tasa-arvo ei toteudu Suomessa, uutisoi Mediuutiset

Suomalaisten lääkärien mielestä kaikilla ei ole Suomessa yhtäläinen mahdollisuus hoitoon. Lue lisää.
Mainos

Mediuutisten mukaan suomalaisten lääkärien mielestä kaikilla ei ole Suomessa yhtäläinen mahdollisuus hoitoon. Tuoreen kyselytutkimuksen mukaan yli puolet lääkäreistä ilmoittaa törmäävänsä kuukausittain ja 30 prosenttia viikoittain siihen, että hoidon tasa-arvo ei toteudu.

Mediuutisten toteuttamaan sähköpostikyselyyn vastasi kesäkuussa 707 lääkäriä, jotka työskentelevät terveyskeskuksissa, yksityissektorilla sekä julkisessa erikoissairaanhoidossa.

Kyselyn perusteella 66 prosenttia lääkäreistä ajatteli, että terveydenhuolto ei ole tasa-arvoista eri väestöryhmien kesken. Huomattavasti pienempi osuus, 34 prosenttia, lääkäreistä ajattelee, että eri väestöryhmät saavat tasa-arvoista hoitoa.

Tutkimukseen vastanneista 57 prosenttia ajatteli, että terveydenhuolto ei ole tasa-arvoista eri erikoisalojen välillä. Terveydenhuollon epätasa-arvo näkyy lääkärien mukaan eniten psykiatriassa, silmätaudeissa ja gynekologiassa.

Lisäksi työterveyshuollon ajateltiin luovat epätasa-arvoa suomalaisten välille. Epätasa-arvo ilmenee etenkin siinä, minkä laajuisia palveluita työnantajan sopimukseen kuuluun. Joillain sopimukset voivat olla suppeita, jolloin potilaita lähetetään jatkohoitoon julkisen sektorin puolelle.

Kyse on varallisuudesta

Mediuutiset kertoo, että lääkärien mukaan epätasa-arvo tulee esille siinä, että potilailla ei ole varaa ostaa tarvitsemiaan lääkkeitä. Lääkärit mainitsivat useimmiten diabeteslääkkeet, mutta myös esimerkiksi astman ja COPD.n hoitoon tarkoitettujen lääkkeiden hinta vaikeuttaa hoitoa.

Erään lääkärivastaajan mukaan on tullut esille tilanteita, joissa potilas ilmoittaa hakevansa antibiootin vasta seuraavana palkkapäivänä, eikä silloin kuin sitä tarvitsisi. Lääkitys siis aloitetaan silloin, kun saadaan rahaa.

Lääkkeiden hintojen lisäksi lääkärien mukaan potilaat yrittävät vältellä vastaanotolle tulemista, sillä vastaanottokäynti maksaa vähintään terveyskeskusmaksun verran. Lisäksi matkakulut vastaanotolle huolestuttavat potilaita, uutisessa sanotaan.

Lisäksi esille on noussut fysioterapian ja psykoterapian kustannukset, mutta myös haavanhoitotuotteiden ja hammashoidon kustannukset. Yksinkertaisesti hoidettavasta vaivasta kustannukset voivat tehdä vaativasti hoidettavan.

”Tasa-arvo on terveydenhuollon ehdoton päämäärä”

– Moni lääkärivastaaja toteaa myös, että tasa-arvo on terveydenhuollon ehdoton päämäärä ja lääkärit pyrkivät monin keinoin hoitamaan potilaita tasa-arvoisesti, Mediuutisissa kerrotaan.

Lääkärit ovat kyselyn mukaan antaneet alennusta omista palkkioistaan, hoitavat potilaita maksutta puhelimitse, tinkivät kontrollikäyntien määrässä ja keskustelevat potilaan kanssa lääkkeiden ja tutkimusten hinnoista.

– Hoidon suunnittelussa on huomioitavat, ettei määrää aina parasta hoitoa vaan sitä, mihin potilaalla on varaa, eräs vastaajista tiivistää.

Lähde: Mediuutiset 12.7.2017

Tämän uutisen tarjoaa Lääkäriportaali, joka on erikoisalakohtainen palvelu lääkäreille ja lääketiedettä opiskeleville. Palvelu tarjoaa koti- ja ulkomaisen lääketieteellisen uutispalvelun ilmaiseksi. Lue lisää ja rekisteröidy käyttäjäksi

Lue lisää:

”Lääkärien on katsottu syyllistävän potilaita ohjeillaan”, sanoo suomalaistutkija

Sosiaalinen media haastaa lääkärin – ”Lääkärin eettiset velvoitteet ovat voimassa myös someympäristössä”

Julkaistu: 7.8.2017