
Kuumat juomat voivat olla syöpäriski
Kuumien juomien nauttiminen aiheuttaa todennäköisesti syöpää, julistaa kansainvälinen syöpätutkimusjärjestö.
Kuumien juomien nauttiminen aiheuttaa todennäköisesti syöpää, julistaa kansainvälinen syöpätutkimusjärjestö.
Kuumuus syövän riskitekijä, ei juoma
Kuumien juomien nauttiminen lisää ruokatorven syövän riskiä, selviää uudesta syöpätutkimusjärjestön julkaisusta.
– Kuumien juomien syöpää aiheuttava tekijä on nimenomaan kuumuus, ei juoma itsessään, kansainvälisen syöpätutkimusjärjestön (IACR) johtaja, lääkäri Christopher Wild kertoo Medscapelle.
Kuumana nautittavia juomia voi siis periaatteessa juoda huoletta, jos niitä ei nauti tulikuumina.
Maailmalla ongelma Suomea yleisempi
Syöpäjärjestön arvio kuumien juomien vaarallisuudesta perustuu moniin maailmalla tehtyihin tutkimuksiin.
Esimerkiksi Kiinassa, Iranissa, Turkissa ja Etelä-Amerikassa tee tai mate juodaan perinteisesti hyvin kuumana, noin 70-asteisena.
Mitä kuumempana juoma nautittiin, sitä suurempi ruokatorven syövän riski oli.
Syytä kuumuuden syöpää aiheuttavaan ominaisuuteen ei kuitenkaan osata nimetä.
- Aiheesta lisää: ”Pilleri narussa” voisi paljastaa ruokatorven syövän ajoissa
Kahvi ei syöpää aiheuttavien juomien listalla
Suomalaisten onneksi kahvi ei syöpäjärjestön analyysin mukaan näyttänyt lisäävän syöpäriskiä.
Aiemmissa tutkimuksissa ja virallisissa lausunnoissa kahvi on luokiteltu mahdollisesti syöpää aiheuttavaksi.
Tiede on kuitenkin todistanut toisin eikä kahvia enää luokitella syöpää aiheuttavaksi.
Sen on kaiken lisäksi havaittu vähentävän ainakin kohdunrungon ja maksasyövän riskiä.
Lähteet:
Lue myös: