Primaarisen kuukautiskivun hoito
Kivuliaat kuukautiset ovat sinänsä vaaraton vaiva ja oireiden taustalla ei ole normaalisti mitään rakenteellisia vikoja. Kivuliaat kuukautiset eivät aiheuta lapsettomuutta, eivätkä ne myöskään liity lapsettomuuteen. Lieväoireisissa kuukautiskivuissa lääkehoitoa ei välttämättä tarvita.
Kuitenkin kuukautiskivut voivat pahimmillaan jopa pitää sängyn pohjalla päivän tai pari ja kivuliaammassa tilanteessa suositellaankin tulehduskipulääkkeitä (NSAID). Useiden tulehduskipulääkkeiden on tutkimuksissa havaittu sopivan kuukautiskipujen hoitoon ja tutkimustietoa onkin mm. naprokseenista, ibuprofeenista, mefenaamihaposta ja aspiriinista. Myös diklofenaakkia, tolfenaamihappoa ja ketoprofeenia on käytetty. Vaikka tulehduskipulääkkeiden tehossa ei pitäisi olla eroja, käytännössä kuitenkin yksilöllisiä eroja potilaiden välillä on ja eri lääkkeitä kannattaa kokeilla, ei kuitenkaan saman oirejakson aikana. Hoito kannattaa aloittaa ensimmäisten oireiden ilmetessä ja sitä tulee jatkaa 1 – 3 päivää eli oireiden kestoajan.
Lue lisäksi kuukautiskipujen oireista.
Jos kipulääkkeet eivät tuo riittävästi helpotusta tai niiden käyttöön liittyy liikaa sivuvaikutuksia, voidaan kivuliaiden kuukautisten hoidossa käyttää yhdistelmäehkäisytabletteja. Ehkäisytabletit ovat hyvä valinta erityisesti silloin, kun samanaikaisesti tarvitaan ehkäisyä. Yhdistelmävalmisteet estävät munasolun irtoamisen sekä ohentavat kohdun limakalvoa ja vähentävät sen kipuvälittäjäaineiden tuotantoa. Ne tekevät kohdun myös vähemmän herkäksi kipuvälittäjäaineiden vaikutukselle. Toisinaan hoitotehon parantamiseksi on syytä yhdistää tulehduskipulääkehoito ja e-pillerit.
Minipillereistä ei ole apua kivuliaisiin kuukautisiin. Kuparikierukka lisää joskus kuukautisvuotoa ja siksi myös kipujen määrää. Hormonikierukalla on päinvastainen vaikutus eli se selvästi vähentää sekä vuotoa että kipuja.
Lisätietoa kuukautiskipujen yleisyydestä.
Jos lääkkeitä ei pysty tai halua käyttää, akupunktiohoidosta ja ihon läpi tapahtuvasta, nopeataajuisesta sähköärsytyshoidosta (TENS) hyötyy osa potilaista.
Sekundaarisen kuukautiskivun hoito
Jos sekundaarisesti kivuliaisiin kuukautisiin löytyy jokin syy, tehokkainta on poistaa oireen aiheuttaja. Tästä syystä sekundaarisissa kuukautiskivuissa syyn selvittely on tärkeää.
Jos kuukautiset ovat muuttuneet kivuliaiksi kierukan asettamisen jälkeen, on syytä keskustella lääkärin kanssa mahdollisesta kierukan poistamisesta.
Tulehduskipulääkkeet tehoavat myös sekundaarisessa dysmenorreassa, joskaan eivät aivan yhtä tehokkaasti kuin primaarisessa dysmenorreassa. Ne vähentävät vuodon määrää ja sitä kautta voivat vaikuttaa kipuja vähentävästi.
Endometrioosia hoidetaan yleensä kipulääkkeillä, e-pillereillä, keltarauhashormonivalmisteilla tai leikkauksella.
Adenomyoosiin ainoa tehokas hoito on leikkaus eli kohdunpoisto.
Lähteet:
Halttunen-Nieminen M. Kuukautiskierto, Naistentaudit ja synnytykset –oppikirja. Duodecim Kustannus Oy 2011.
Härkki P. Kuukautiskivut, Lääkärin käsikirja, Duodecim Kustannus Oy 2016.