Terve.fi

Kuukautiskipujen oireet

Kuukautiskipujen oireet
Kuukautiskivut oireilevat joskus jopa päiviä ennen kuukautisvuodon alkamista. Kuukautiskipujen oireet voivat kestää tunneista päiviin.
Julkaistu 29.5.2018

Primaarisen kuukautiskivun oireet

Kivuliaisiin kuukautisiin liittyvät oireet alkavat tavallisesti juuri ennen vuodon alkamista. Tavallisimmat oireet primaarisissa kuukautiskivuissa ovat kipuoireita, kouristuksenomaisia alavatsakipuja, selkäsärkyä ja joskus kipusäteilyä nivusiin ja reisiin. Muina oireina voi olla supistuksia, pahoinvointia, huimausta, oksentelua, ripulia ja päänsärkyä. Kuukautiskipuihin voi liittyä myös sydämen tykyttelyä, vapinaa ja ahdistuneisuutta. Kivut kestävät yleensä 12 – 24 tuntia, joskus pidempään. Useimmilla oireiden kesto on kuitenkin alle 15 tuntia.

Diagnoosi on yleensä potilaan antaman kuvauksen perusteella selvä. Joskus nuorilla tytöillä on ennen kuukautisten alkamista säännöllisiä, ajoittaisia alavatsakipuja, jotka voivat ennakoida alkamassa olevaa kuukautistoimintaa. Gynekologisessa tutkimuksessa löydös on yleensä normaali ja laboratoriotutkimuksia diagnoosin tekemiseen ei tarvita.

Sekundaarisen kuukautiskivun oireet

Oireet saattavat alkaa jo päiviä ennen kuukautisvuotoa ja kestävät koko vuodon ajan. Kipuoireet kohdistuvat alaselkään ja alavatsalle, myös virtsaaminen ja ulostaminen voivat aiheuttaa kipua. Kipuoireet voivat myös lisääntyä vähitellen ajan kuluessa.

Diagnoosi perustuu potilaan kertomaan ja gynekologiseen tutkimukseen. Lisätutkimuksina lääkärin arvion mukaan voivat olla tulehdusarvojen, klamydia- ja tippurinäytteiden sekä Papa-näytteen tutkiminen. Jatkotutkimukset mietitään tapauskohtaisesti.

Lähteet:

Halttunen-Nieminen M. Kuukautiskierto, Naistentaudit ja synnytykset –oppikirja. Duodecim Kustannus Oy 2011.

Härkki P. Kuukautiskivut, Lääkärin käsikirja, Duodecim Kustannus Oy 2016.

Kommentoi »